Zapiekany kurczak będzie twoim popisowym daniem. Nie zapomnij o tej mieszance, a będzie palce lizać

Kurczak to mięso, po które sięgamy bardzo często. Jest łatwe w przygotowaniu i mamy pewność, że każdy będzie się nim zajadać. Dzięki wielu przepisom z jego udziałem można zrobić różne dania i można jeść go codziennie pod nowymi postaciami. Ten sposób na kurczaka jest wyjątkowy i z pewnością spodoba się całej rodzinie.

Gdy chcemy wykonać szybki i prosty obiad warto sięgnąć po najbardziej popularne mięso na świecie. Jest nim oczywiście kurczak, którym zajadamy się w prawie każdym daniu. Jego delikatna tekstura i smak sprawiają, że wybieramy go częściej niż wołowinę, czy wieprzowinę. Gdy jednak zechcemy zasmakować nowych smaków zamkniętych w tym mięsie, możemy wypróbować ten przepis.

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Soczysty kurczak Pollo Asado wyróżnia się na tle innych smakołyków. Czym? Przede wszystkim mieszanką różnych przypraw, które tylko dodają mu smaku. Można w nim wyczuć czosnek, kminek i kolendrę. Oprócz tego marynuje się go w soku z limonki i pomarańczy.

Przepis na Pollo Asado, czyli soczystego kurczaka

Składniki

  • jeden cały kurczak,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej limonki,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka  wędzonej papryki w proszku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka płatków chilli,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie podane przyprawy. Wlej do nich sok pomarańczowy, sok z limonki i oliwę, dokładnie wymieszaj.
  2. Kurczaka przełóż na duży półmisek i zalej przygotowaną marynatą. Mieszankę dokładnie wetrzeć w mięso. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Na około godzinę przed pieczeniem, wyjmij kurczaka z urządzenia i przenieś do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Przelej również marynatę, która zebrała się na dnie.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kurczaka włóż do urządzenia i piecz przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem. Po upieczeniu podawaj go z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.