-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak przygotować wołowinę, aby była krucha i soczysta? Wystarczy wykorzystać ten przepis
Jak przygotować wołowinę, aby była krucha i soczysta? Wystarczy wykorzystać ten przepis
By wołowina, którą przyrządzasz miała odpowiedni smak, warto zrobić ją w wyjątkowy sposób. Ten francuski przepis na pewno w tym pomoże i sprawi, że nie zechcesz jeść już nic innego. Wystarczy do niego dodać ten napój, a jego aromat będzie głęboki, a zapach rozejdzie się po całym domu.
Wołowina po burgundzku, znana także jako Boeuf Bourguignon, to klasyczne danie francuskie, które wywodzi się z regionu Burgundii. To duszone mięso wołowe z warzywami, gotowane w czerwonym winie, które nadaje mu głęboki smak i aromat.
Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet
Do mięsa dodaje się również warzywa, takie jak cebula, marchewka i seler. Czasem dodaje się także boczek lub boczniaki, aby wzmocnić smak. Podstawowymi przyprawami używanymi w Boeuf Bourguignon są liście laurowe, tymianek i pietruszka. Danie duszone jest wolno, aby mięso stało się miękkie i soczyste, a smaki dobrze się połączyły. Wołowina po burgundzku jest podawana z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. To danie, choć klasyczne, wciąż cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją głęboką i intensywną gamę smaków.
Przepis na wołowinę po burgundzku
Składniki
- 500 ml bulionu wołowego,
- 1,5 kg wołowiny,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- por,
- cebula,
- 8 małych cebulek szalotek,
- 300 g małych pieczarek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka oleju,
- łyżka masła,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- natka pietruszki do dekoracji,
- 500 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Boczek pokrój w większą kostkę, to samo zrób z mięsem wołowym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż do zarumienienia, następnie zdejmij go z patelni i podsmaż wołowinę. Po wysmażeniu dorzuć ją do boczku.
- Marchew i pora obierz i pokrój w plasterki. Czosnek również obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię, na której smażone było mięso. Na sam koniec przypraw je solą, pieprzem i dodaj mąkę pszenną. Całość smaż przez następne 3 minuty.
- Do wysmażonych warzyw wlej bulion, wino i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj wysmażone mięso, a także liście laurowe i suszony tymianek. Ponownie zagotuj i co jakiś czas mieszaj.
- Tak przygotowane danie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 2,5 godziny.
- Pod koniec pieczenia zajmij się okrasą warzywną. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną szalotkę i pieczarki. Całość smaż przez kilka minut, a następnie 20 minut przed końcem pieczenia, obsyp tym mięso. Ponownie zapiecz, przed podaniem obsyp potrawę posiekaną natką pietruszki. Smacznego!