Jak przygotować wołowinę, aby była krucha i soczysta? Wystarczy wykorzystać ten przepis

By wołowina, którą przyrządzasz miała odpowiedni smak, warto zrobić ją w wyjątkowy sposób. Ten francuski przepis na pewno w tym pomoże i sprawi, że nie zechcesz jeść już nic innego. Wystarczy do niego dodać ten napój, a jego aromat będzie głęboki, a zapach rozejdzie się po całym domu.

Wołowina po burgundzku, znana także jako Boeuf Bourguignon, to klasyczne danie francuskie, które wywodzi się z regionu Burgundii. To duszone mięso wołowe z warzywami, gotowane w czerwonym winie, które nadaje mu głęboki smak i aromat.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Do mięsa dodaje się również warzywa, takie jak cebula, marchewka i seler. Czasem dodaje się także boczek lub boczniaki, aby wzmocnić smak. Podstawowymi przyprawami używanymi w Boeuf Bourguignon są liście laurowe, tymianek i pietruszka. Danie duszone jest wolno, aby mięso stało się miękkie i soczyste, a smaki dobrze się połączyły. Wołowina po burgundzku jest podawana z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. To danie, choć klasyczne, wciąż cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją głęboką i intensywną gamę smaków.

Przepis na wołowinę po burgundzku

Składniki

  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1,5 kg wołowiny,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • cebula,
  • 8 małych cebulek szalotek,
  • 300 g małych pieczarek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Boczek pokrój w większą kostkę, to samo zrób z mięsem wołowym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż do zarumienienia, następnie zdejmij go z patelni i podsmaż wołowinę. Po wysmażeniu dorzuć ją do boczku.
  2. Marchew i pora obierz i pokrój w plasterki. Czosnek również obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię, na której smażone było mięso. Na sam koniec przypraw je solą, pieprzem i dodaj mąkę pszenną. Całość smaż przez następne 3 minuty.
  3. Do wysmażonych warzyw wlej bulion, wino i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj wysmażone mięso, a także liście laurowe i suszony tymianek. Ponownie zagotuj i co jakiś czas mieszaj.
  4. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 2,5 godziny.
  5. Pod koniec pieczenia zajmij się okrasą warzywną. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną szalotkę i pieczarki. Całość smaż przez kilka minut, a następnie 20 minut przed końcem pieczenia, obsyp tym mięso. Ponownie zapiecz, przed podaniem obsyp potrawę posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o: