Kuchnia włoska potrafi rozpieścić podniebienie. Warto więc zakasać rękawy i zabrać się za przygotowanie pizzy. To dobra propozycja na obiad, gdy chcemy wyczyścić lodówkę. Jak zrobić pizzę w duchu zero waste? Wykorzystać wędlinę i warzywa, którym zaraz skończy się okres przydatności.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Prawdziwa domowa pizza - przepis. Smakuje obłędnie i pozwala wyczyścić lodówkę
Domowa pizza nie musi być nudna. W moim domu zawsze przygotowujemy ją zawsze, kiedy trzeba nieco wyczyścić lodówkę. Gdy widzimy, że papryka, cebula, czy pieczarki niedługo zaczną się psuć, a na razie nadają się do spożycia, kroimy je, by użyć je na pizzy. Podobnie postępujemy z wędliną, której na pewno nie uda nam się zjeść przed końcem przydatności.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej typ 00,
- 25 g świeżych drożdży,
- 320 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Dodatki na pizzę:
- ponad 100 g pomidorów świeżych lub z puszki,
- 1 płaska łyżka oliwy z oliwek,
- 60 g tartego sera mozzarella lub sera żółtego,
- 15 g plasterków salami lub wędlina pokrojona w kostkę,
- kilka pieczarek,
- pół papryki,
- cebula,
- przyprawy i zioła: garść świeżych listków bazylii, mały ząbek czosnku, suszone oregano; sól i pieprz.
Jak zrobić prostą domową pizzę? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie mąkę przesiej przez sito, dodaj gotowy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki połącz, a następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. Musi być elastyczne i nie lepić się do rąk.
- Gotowe ciasto na naszą pizzę przykryj ściereczką i odstawi na minimum pół godziny do wyrośnięcia.
- Warzywa umyj i pokrój. Podobnie postąp z wędliną i serem, jeśli tego wymagają.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozciągnij na kształt pizzy - pamiętaj by ciasto nie było ani za grube, ani zbyt cienkie.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
- Wyłóż składniki na pizzy. Piecz przez 8-10 minut. Smacznego!