Nie tracę już kilkudziesięciu złotych w pizzerii. Tą domową pizzą jest zachwycona cała rodzina

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. I choć nie jest naszym tradycyjnym daniem, to każdy zajada się nią ze smakiem. Teraz, aby najeść się całą rodziną, trzeba zostawić w pizzerii pokaźną sumę. Ale ta domowa pizza jest o wiele tańsza i smakuje równie świetnie.

Kuchnia włoska potrafi rozpieścić podniebienie. Warto więc zakasać rękawy i zabrać się za przygotowanie pizzy. To dobra propozycja na obiad, gdy chcemy wyczyścić lodówkę. Jak zrobić pizzę w duchu zero waste? Wykorzystać wędlinę i warzywa, którym zaraz skończy się okres przydatności.  

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Prawdziwa domowa pizza - przepis. Smakuje obłędnie i pozwala wyczyścić lodówkę 

Domowa pizza nie musi być nudna. W moim domu zawsze przygotowujemy ją zawsze, kiedy trzeba nieco wyczyścić lodówkę. Gdy widzimy, że papryka, cebula, czy pieczarki niedługo zaczną się psuć, a na razie nadają się do spożycia, kroimy je, by użyć je na pizzy. Podobnie postępujemy z wędliną, której na pewno nie uda nam się zjeść przed końcem przydatności.  

Składniki na ciasto:   

  • 600 g mąki pszennej typ 00,  
  • 25 g świeżych drożdży,  
  • 320 ml ciepłej wody,  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,  
  • łyżeczka soli,  
  • łyżeczka cukru.   

Dodatki na pizzę:  

  • ponad 100 g pomidorów świeżych lub z puszki,  
  • 1 płaska łyżka oliwy z oliwek,  
  • 60 g tartego sera mozzarella lub sera żółtego,  
  • 15 g plasterków salami lub wędlina pokrojona w kostkę,  
  • kilka pieczarek, 
  • pół papryki, 
  • cebula, 
  • przyprawy i zioła: garść świeżych listków bazylii, mały ząbek czosnku, suszone oregano; sól i pieprz. 

Jak zrobić prostą domową pizzę? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.  
  2. W tym czasie mąkę przesiej przez sito, dodaj gotowy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki połącz, a następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. Musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. 
  3. Gotowe ciasto na naszą pizzę przykryj ściereczką i odstawi na minimum pół godziny do wyrośnięcia.  
  4. Warzywa umyj i pokrój. Podobnie postąp z wędliną i serem, jeśli tego wymagają.  
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozciągnij na kształt pizzy - pamiętaj by ciasto nie było ani za grube, ani zbyt cienkie.   
  6. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. 
  7. Wyłóż składniki na pizzy. Piecz przez 8-10 minut. Smacznego! 
Więcej o: