-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia radziła, by wrzucić orzechy do wrzątku, aby zrobić sałatkę. Do dziś ten patent się sprawdza
Babcia radziła, by wrzucić orzechy do wrzątku, aby zrobić sałatkę. Do dziś ten patent się sprawdza
Babcine przepisy towarzyszą nam od lat i co jakiś czas wspomagamy się nimi podczas przyrządzania dań. Ta receptura również pochodzi od babci, dodatkowo jest sprawdzona i pyszna. By sałatka z niej zrobiona była odpowiednio dobra, babcia radzi, aby orzechy wrzucić do wrzątku. Ta wskazówka naprawdę działa.
W moim domu znajduje się zeszyt, w którym przechowywane są receptury prosto od babci. Ona on zawsze gotowała wyśmienicie, co sprawiło, że nie chce się rozstawać z tym smakiem. Z pewnością wiele osób ma podobnie i lubi wracać do potraw prosto od babci. To właśnie one mogą pochwalić się długoletnim stażem gotowania i bezkonkurencyjnym smakiem. Youtuberka Katarzyna z kanału "Przepisy od Katarzyny" również lubi przygotowywać przysmaki z przepisów jej babci.
Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie
To właśnie ona podzieliła się pyszną recepturą na sałatkę babci. Przystawka ma w sobie orzechy, ale babcia wskazała patent, jak sprawić, by nie były gorzkie. Wystarczy wrzucić je do wrzątku i podgotować. Dzięki temu późniejsze obieranie ich z łupin staje się łatwiejsze.
Sałatka ziemniaczano-buraczana przepis babci
Składniki
- 120 g orzechów włoskich,
- 2 buraki,
- 4 ziemniaki,
- 2 jajka,
- 200 ml oleju,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypta soli,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- 500 ml wody,
- 200 g fileta śledziowego.
Sposób przygotowania
- Wodę wlej do garnka lub głębokiej patelni i zagotuj. Następnie nie obierając orzechów z łupinek, wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.
- Buraki przemyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości.
- Ziemniaki również umyj, nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
- Jajka umieść w garnuszku i ugotuj na twardo.
- Orzechy wyłów z wody i pozostaw do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest wyłupienie ich. W tym pomoże ci trochę siły i nożyk. Dzięki wcześniejszemu zagotowaniu proces ten jest szybszy i łatwiejszy.
- Do wysokiego naczynia wlej olej i mleko, a następnie połącz z sobą za pomocą miksera. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksuj do osiągnięcia gęstego sosu.
- Ugotowane buraki i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy poszatkuj na drobne kawałeczki. Filet śledziowy pokrój w cienkie plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Z jajek usuń skorupkę i zetrzyj na tarce.
- Teraz czas na poskładanie wszystkiego w całość. Na dnie większej miski ułóż śledzie, następnie kolejno rozkładając po całej powierzchni cebulę, ziemniaki, połowę sosu, orzechy, buraki i drugą część sosu. Górę udekoruj startymi jajkami.
- Po ułożeniu wszystkich składników wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny.