Babcia radziła, by wrzucić orzechy do wrzątku, aby zrobić sałatkę. Do dziś ten patent się sprawdza

Babcine przepisy towarzyszą nam od lat i co jakiś czas wspomagamy się nimi podczas przyrządzania dań. Ta receptura również pochodzi od babci, dodatkowo jest sprawdzona i pyszna. By sałatka z niej zrobiona była odpowiednio dobra, babcia radzi, aby orzechy wrzucić do wrzątku. Ta wskazówka naprawdę działa.

W moim domu znajduje się zeszyt, w którym przechowywane są receptury prosto od babci. Ona on zawsze gotowała wyśmienicie, co sprawiło, że nie chce się rozstawać z tym smakiem. Z pewnością wiele osób ma podobnie i lubi wracać do potraw prosto od babci. To właśnie one mogą pochwalić się długoletnim stażem gotowania i bezkonkurencyjnym smakiem. Youtuberka Katarzyna z kanału "Przepisy od Katarzyny" również lubi przygotowywać przysmaki z przepisów jej babci.

Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

To właśnie ona podzieliła się pyszną recepturą na sałatkę babci. Przystawka ma w sobie orzechy, ale babcia wskazała patent, jak sprawić, by nie były gorzkie. Wystarczy wrzucić je do wrzątku i podgotować. Dzięki temu późniejsze obieranie ich z łupin staje się łatwiejsze.

Sałatka ziemniaczano-buraczana przepis babci

Składniki

  • 120 g orzechów włoskich,
  • 2 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczypta soli,
  • sok z połowy cytryny,
  • pieprz,
  • 500 ml wody,
  • 200 g fileta śledziowego.

Sposób przygotowania

  1. Wodę wlej do garnka lub głębokiej patelni i zagotuj. Następnie nie obierając orzechów z łupinek, wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.
  2. Buraki przemyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości.
  3. Ziemniaki również umyj, nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
  4. Jajka umieść w garnuszku i ugotuj na twardo.
  5. Orzechy wyłów z wody i pozostaw do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest wyłupienie ich. W tym pomoże ci trochę siły i nożyk. Dzięki wcześniejszemu zagotowaniu proces ten jest szybszy i łatwiejszy.
  6. Do wysokiego naczynia wlej olej i mleko, a następnie połącz z sobą za pomocą miksera. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksuj do osiągnięcia gęstego sosu.
  7. Ugotowane buraki i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Orzechy poszatkuj na drobne kawałeczki. Filet śledziowy pokrój w cienkie plastry.
  9. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Z jajek usuń skorupkę i zetrzyj na tarce.
  10. Teraz czas na poskładanie wszystkiego w całość. Na dnie większej miski ułóż śledzie, następnie kolejno rozkładając po całej powierzchni cebulę, ziemniaki, połowę sosu, orzechy, buraki i drugą część sosu. Górę udekoruj startymi jajkami.
  11. Po ułożeniu wszystkich składników wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.