Do czego można wykorzystać tymianek? Jak się okazuje to nie tylko i wyłącznie świetna przyprawa do dań głównych, czy też zup. Tymianek daje nam o wiele więcej możliwości i to nie tylko tych kulinarnych, ale i zdrowotnych. Sprawdź super moc tymianku, a na pewno zagości on na stałe w Twoim domu.
Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić
Tymianek - właściwości zioła, o których powinieneś wiedzieć
Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów z tymiankiem, warto napisać kilka słów o właściwościach tego zioła. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że jest to bomba witaminowa.
- Tymianek jest bogaty w witaminy: A, C, K i część z grupy B (przez co wzmacnia odporność i wspiera skórę)
- Posiada w sobie wapń, żelazo, potas, selen
- Tymianek wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe (tymol, karwakrol)
- Wzmacnia odporność (obecność witamin i olejków w tymianku)
- Tymianek jest idealnym wsparciem dla układu oddechowego (rozrzedza śluz, działa wykrztuśnie, ułatwia oddychanie)
- Napar lub syrop tymiankowy łagodzi kaszel i infekcje gardła
- Jest pomocna przy katarze (inhalacje z tymianku)
- Poprawia kondycję skóry (za sprawą właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych wspiera walkę z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran)
Syrop z tymianku domowej roboty - jak go zrobić?
Syrop z tymianku własnej roboty to idealne wsparcie przy problemach zdrowotnych. Zwłaszcza w okresie przejściowym, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Do przygotowania potrzeba tylko trzech składników.
Składniki:
- świeży tymianek
- 250 ml wody
- 250 g cukru
Wykonanie:
- Umieść wodę w garnku. Dosyp cukier. Podgrzej.
- Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj tymianek.
- Całość gotuj przez kilka minut.
- Później ściągnij syrop z ognia. Przykryj i pozostaw do wystudzenia.
- Umieść syrop w szklanych słoiczkach lub buteleczkach.
- Tak przygotowywany syrop przechowuj w lodówce.
Sos tymiankowy doskonały do mięsa i innych dań
Sos tymiankowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwłaszcza do różnego rodzaju mięs. Oto przepis:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 250 ml rosołu
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 czerwona cebula
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebule obierz, posiekaj. Podsmaż na oleju. Wlej bulion.
- Posiekaj tymianek i dodaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Później dołóż śmietanę i wymieszaj.
Tymianek nie tylko jako przyprawa do słonych dań. Czas na ciasto tymiankowe
Ciasto tymiankowe to kolejny nieoczywisty przepis. Z pewnością takiego ciasta nie jadłeś. Sprawdź koniecznie, jak je wykonać.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół kostki zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- sól
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 g koziego twarożku
- 2-3 łyżki miodu
- pęczek świeżego tymianku
- garść borówek
- świeże figi
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem i solą.
- Następnie dodaj pokrojone masło.
- Wszystko dokładnie posiekaj nożem.
- Dodaj jajko i zagnieć dobrze ciasto.
- Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i włóż ciasto.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez 15 minut.
- Przygotuj krem.
- Podgrzej śmietankę z tymiankiem. Odstaw do czasu, aż przestygnie.
- Dołóż oba serki i miód.
- Ubij na puszysty krem.
- Odstaw do schłodzenia.
- Krem rozsmaruj na spodzie ciasta. Ułóż na nim pokrojone figi i borówki.
- Opcjonalnie możesz polać ciasto miodem.
Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem