• Link został skopiowany

Zapobiega wzdęciom i ma przyjemny lekko cytrusowy, pikantno-korzenny smak z nutką goryczy. Lepszy niż oregano

To nie tylko doskonała przyprawa do wielu dań, można zrobić z niej dużo więcej. Jedliście kiedyś słodkiego ciasto z ziołowym dodatkiem? Jest naprawdę przepyszne. Każdy musi je zrobić przynajmniej raz w życiu, żeby się przekonać, jak smakuje.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Do czego można wykorzystać tymianek? Jak się okazuje to nie tylko i wyłącznie świetna przyprawa do dań głównych, czy też zup. Tymianek daje nam o wiele więcej możliwości i to nie tylko tych kulinarnych, ale i zdrowotnych. Sprawdź super moc tymianku, a na pewno zagości on na stałe w Twoim domu.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Tymianek - właściwości zioła, o których powinieneś wiedzieć

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów z tymiankiem, warto napisać kilka słów o właściwościach tego zioła. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że jest to bomba witaminowa. 

  • Tymianek jest bogaty w witaminy: A, C, K i część z grupy B (przez co wzmacnia odporność i wspiera skórę)
  • Posiada w sobie wapń, żelazo, potas, selen
  • Tymianek wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe (tymol, karwakrol)
  • Wzmacnia odporność (obecność witamin i olejków w tymianku)
  • Tymianek jest idealnym wsparciem dla układu oddechowego (rozrzedza śluz, działa wykrztuśnie, ułatwia oddychanie)
  • Napar lub syrop tymiankowy łagodzi kaszel i infekcje gardła 
  • Jest pomocna przy katarze (inhalacje z tymianku)
  • Poprawia kondycję skóry (za sprawą właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych wspiera walkę z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran)

Syrop z tymianku domowej roboty - jak go zrobić?

Syrop z tymianku własnej roboty to idealne wsparcie przy problemach zdrowotnych. Zwłaszcza w okresie przejściowym, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Do przygotowania potrzeba tylko trzech składników.

Składniki:

  • świeży tymianek
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru

Wykonanie:

  • Umieść wodę w garnku. Dosyp cukier. Podgrzej.
  • Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj tymianek.
  • Całość gotuj przez kilka minut.
  • Później ściągnij syrop z ognia. Przykryj i pozostaw do wystudzenia.
  • Umieść syrop w szklanych słoiczkach lub buteleczkach.
  • Tak przygotowywany syrop przechowuj w lodówce.

Sos tymiankowy doskonały do mięsa i innych dań

Sos tymiankowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwłaszcza do różnego rodzaju mięs. Oto przepis:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 250 ml rosołu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 czerwona cebula
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Cebule obierz, posiekaj. Podsmaż na oleju. Wlej bulion.
  • Posiekaj tymianek i dodaj.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Później dołóż śmietanę i wymieszaj.

Tymianek nie tylko jako przyprawa do słonych dań. Czas na ciasto tymiankowe

Ciasto tymiankowe to kolejny nieoczywisty przepis. Z pewnością takiego ciasta nie jadłeś. Sprawdź koniecznie, jak je wykonać.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół kostki zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g koziego twarożku
  • 2-3 łyżki miodu
  • pęczek świeżego tymianku
  • garść borówek
  • świeże figi

Wykonanie:

  • Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem i solą.
  • Następnie dodaj pokrojone masło.
  • Wszystko dokładnie posiekaj nożem.
  • Dodaj jajko i zagnieć dobrze ciasto.
  • Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i włóż ciasto.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Przygotuj krem.
  • Podgrzej śmietankę z tymiankiem. Odstaw do czasu, aż przestygnie.
  • Dołóż oba serki i miód.
  • Ubij na puszysty krem.
  • Odstaw do schłodzenia.
  • Krem rozsmaruj na spodzie ciasta. Ułóż na nim pokrojone figi i borówki.
  • Opcjonalnie możesz polać ciasto miodem.

Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: