Wachowicz znalazła danie, które przebija schabowe i mielone. Jest soczyste i pełne nadzienia

Zazwyczaj plan na nasz obiad jest bardzo prosty. Gotowane ziemniaki układa się obok sałatki i dodaje się do tego pełne smaku mięso. W tej roli zazwyczaj widzimy schabowego lub mielonego, lecz tym razem będzie to coś lepszego. Przepis na ten przysmak pochodzi od Ewy Wachowicz.

Co kilka dni musimy myśleć o tym, co przygotować na obiad. Pomysły mogą nam się co jakiś czas kończyć, a wtedy warto zainteresować się nowymi przepisami. Na pomoc przychodzi niezastąpiona Ewa Wachowicz i jej receptura na soczyste polonezy schabowe.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Polonezy schabowe z jej przepisu skrywają w sobie obłędnie aromatyczny farsz. Kluczem do soczystego i dobrego dania jest odpowiednie wybór mięsa, ale nie tylko. Nie można zapomnieć o żadnym składniku, który wchodzi w skład nadzienia. W innym przypadku może to całkowicie zmienić smak potrawy. 

Przepis na polonezy schabowe Ewy Wachowicz

Składniki

  • pół kilo schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Składniki na farsz

  • pół kilo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • masło klarowane,
  • łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie tej potrawy zacznij od przygotowania farszu. Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie pieczarek z nieczystości, dodatkowo możesz obrać je ze skórki. Tak przygotowane pokrój w grube plastry i umieść na rozpuszczonym maśle. Podsmaż na rumiany kolor.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, w połowie smażenia pieczarek wrzuć je na patelnię i również podsmaż.
  3. Pod koniec smażenia dopraw całość solą i pieprzem. Następnie zdejmij składniki z ognia, dodaj musztardę, przecier i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  4. W czasie gdy farsz się studzi, zajmij się mięsem. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij na cienkie płaty (mogą przypominać te na schabowe).
  5. Na tak przygotowanym mięsie ułóż obfitą ilość wcześniej przygotowanego farszu. Kawałki dokładnie zawiń, lecz nie rób tego za mocno, aby nadzienie nie wypłynęło.
  6. Roladki w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz poleca serwowanie z liśćmi sałaty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.