Główny składnik tego ciasta można albo kochać, albo nienawidzić. W takim połączeniu jest pyszne

Ciasta wykonywane są przez nas na wszystkie okazje i święta. Niektórzy postanawiają również upiec je bez okazji, by cieszyć się ich smakiem przy kawie i herbacie. Ten wypiek jest idealny zarówno na świąteczny stół jak i codzienny deser. Główny składnik nie jest wcale oczywisty.

Ciasto chałwowe to jeden z tych deserów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zaskakujące, ale po pierwszym kęsie stają się prawdziwą przyjemnością. Pomimo że nie każdy przepada za chałwą, musimy zaznaczyć, że w takim wydaniu jest naprawdę świetna. 

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Jednak masa chałwowa to nie wszystko. Oprócz tej części można również wyróżnić krem migdałowy, który zostaje wcześniej wypieczony. Na takim blacie układa się słodką masę, a wierzch posypuje posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego deseru, wiedziałam, że muszę pokazać go rodzinie.

Przepis na ciasto chałwowe

Składniki na krem migdałowy

  • 70 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 80 g cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 70 g migdałów,
  • 30 g kremu orzechowego.

Składniki na krem chałwowy

  • 250 g serka typu Philadelphia,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • łyżka żelatyny,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 150 g chałwy,
  • orzechy włoskie do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Migdały drobno posiekaj. Masło przenieś do rondelka i rozpuść je na małym ogniu.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Dodaj do niej posiekane migdały, mąkę pszenną, mąkę migdałową i krem orzechowy. Na sam koniec wlej rozpuszczone masło i wszystko delikatnie wmieszaj.
  3. Tak przygotowaną masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 20 minut.
  4. W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy chałwowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Do miski przenieś serek, pokruszoną chałwę i cukier puder. Całość wymieszaj na średnich obrotach miksera.
  5. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Wlej ją do masy chałwowej, dodaj również żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Gdy będzie chłodniejsze, umieść na nim masę chałwową. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Całość włóż do lodówki na około 2 godziny, by masa stężała.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.