-
Haps
-
Jak przygotować
- Główny składnik tego ciasta można albo kochać, albo nienawidzić. W takim połączeniu jest pyszne
Główny składnik tego ciasta można albo kochać, albo nienawidzić. W takim połączeniu jest pyszne
Ciasta wykonywane są przez nas na wszystkie okazje i święta. Niektórzy postanawiają również upiec je bez okazji, by cieszyć się ich smakiem przy kawie i herbacie. Ten wypiek jest idealny zarówno na świąteczny stół jak i codzienny deser. Główny składnik nie jest wcale oczywisty.
Ciasto chałwowe to jeden z tych deserów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zaskakujące, ale po pierwszym kęsie stają się prawdziwą przyjemnością. Pomimo że nie każdy przepada za chałwą, musimy zaznaczyć, że w takim wydaniu jest naprawdę świetna.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Jednak masa chałwowa to nie wszystko. Oprócz tej części można również wyróżnić krem migdałowy, który zostaje wcześniej wypieczony. Na takim blacie układa się słodką masę, a wierzch posypuje posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego deseru, wiedziałam, że muszę pokazać go rodzinie.
Przepis na ciasto chałwowe
Składniki na krem migdałowy
- 70 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 80 g cukru pudru,
- 80 g masła,
- 70 g migdałów,
- 30 g kremu orzechowego.
Składniki na krem chałwowy
- 250 g serka typu Philadelphia,
- 150 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- łyżka żelatyny,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 150 g chałwy,
- orzechy włoskie do posypania.
Sposób przygotowania
- Migdały drobno posiekaj. Masło przenieś do rondelka i rozpuść je na małym ogniu.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Dodaj do niej posiekane migdały, mąkę pszenną, mąkę migdałową i krem orzechowy. Na sam koniec wlej rozpuszczone masło i wszystko delikatnie wmieszaj.
- Tak przygotowaną masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 20 minut.
- W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy chałwowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Do miski przenieś serek, pokruszoną chałwę i cukier puder. Całość wymieszaj na średnich obrotach miksera.
- W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Wlej ją do masy chałwowej, dodaj również żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Gdy będzie chłodniejsze, umieść na nim masę chałwową. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Całość włóż do lodówki na około 2 godziny, by masa stężała.