-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszny dodatek do pieczywa, który zrobi wrażenie na każdym. Nie ma w nim żadnego mięsa
Pyszny dodatek do pieczywa, który zrobi wrażenie na każdym. Nie ma w nim żadnego mięsa
Pieczywo zawsze podaje się z różnymi dodatkami. Można się nim zajadać zarówno na słodko jak i na wytrwanie. Dziś chcemy pokazać smakołyk, który oczaruje całą rodzinę. Podany z jeszcze ciepłym chlebem skradnie serca już po pierwszym kęsie.
Pasztety różnego rodzaju to przysmaki, które pojawiają się na naszych stołach nie tylko na święta. Można się nimi również zajadać na co dzień, a każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków. Tego rodzaju specjał zazwyczaj wykonywany jest z mięsa i takie wersje można znaleźć w sklepach. Jednak poznaliśmy prawdziwą perełkę, która wyróżnia się tym, że nie zawiera w sobie ani grama mięsa.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Bezmięsny pasztet to idealna alternatywa dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety mięso, lub dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków. Zrobienie go to bułka z masłem, a głównym składnikiem jest seler. W zależności od tego, ile chcemy go zrobić, należy dobrać proporcje. Gwarantujemy jednak, że od razu warto zrobić podwójną porcję, bo jest absurdalnie pyszny.
Przepis na pasztet z selera
Składniki
- duży seler korzeniowy,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 150 g bułki tartej,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Selera przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
- Tak przygotowane warzywa przenieś do jednej większej miski i zalej wrzątkiem. Duś je w ten sposób przez około 20 minut, po tym czasie odsącz z płynu i odstaw do wystudzenia.
- Do warzywnej mieszanki dodaj bułkę tartą i oddzielone od białek żółtka. Białka umieść w oddzielnej misce i ubij na sztywno, następnie również dodaj je do składników. Wszystko oprósz przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przenieś do wysmarowanej olejem keksówki. Wierzch wyrównaj za pomocą łyżki.
- Wstaw pasztet do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Po tym czasie jest gotowy do podania.