Ciocia zrezygnowała z klasycznych mielonych na rzecz tych. Nie dziwię się jej, bo są smaczniejsze

Kotlety mielone to klasyk nad klasykami, który od lat jest niezmienny. W każdym domu robi się je w dość podobny sposób, ale moja ciocia postanowiła je nieco zmienić. Do mięsnej masy dodała te dwa składniki i okazało się, że jest to coś pysznego.

Wielu z nas ma swoje ulubione przepisy, których autorem jest ktoś bliski. U mnie jest to ciocia. Te pyszne kotlety, które łączą w sobie mięso mielone z pieczarkami i serem to właśnie jej autorski przepis. Są one dużo lepsze od tych klasycznych i każdy w mojej rodzinie to potwierdzi. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety mielone z tego przepisu mają niezwykłą kompozycję smaków. Dodatek pieczarek nadaje im delikatnego aromatu, a żółty ser topiący się w środku kotleta dodaje niezapomnianej konsystencji. To połączenie, które rozpieszcza podniebienia i sprawia, że chce się sięgać po kolejne kęsy. Niektórym nawet wymsknęło się podczas obiadu, że to najlepszy kotlet na świecie. Dla niektórych przebija nawet schabowego, który już jest wysoko oceniany.

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g żółtego sera,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, pokrojone w mniejszą kostkę pieczarki, posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Dobrze i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę mięsną.
  2. Z powstałej mięsnej masy uformuj kotlety na kształt klasycznych mielonych.
  3. Na patelnie rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, układaj na nim powstałe kotlety. Smaż je z obu stron na rumiany kolor.
  4. Gdy będą przewrócone na drugą stronę, posyp je startym serem i przykryj pokrywką. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.