-
Haps
-
Jak przygotować
- Kosztuje 6 zł, a zrobisz z niego najsmaczniejszą sałatkę. Nie można oderwać od niej wzroku
Kosztuje 6 zł, a zrobisz z niego najsmaczniejszą sałatkę. Nie można oderwać od niej wzroku
Sałatki to bardzo szybkie przekąski, które często można znaleźć na naszych stołach. Podaje się je przy każdej okazji. Ta jest idealna na Wielkanoc, albo jako śniadaniowy smakołyk. Zapisz ten przepis i zrób go przy najbliższej możliwej okazji.
Sałatka z brokuła okazała się moją ulubioną przekąską ostatnich dni. Robi się ją naprawdę w prosty i szybki sposób, a główny składnik, jakim jest brokuł, kosztuje około 6 zł. Łączy się go z serem feta, cebulą, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi. Oprócz tego można w nim wyczuć domowej roboty dressing.
Zobacz wideo Sałatka z brokułem - daj szansę korzeniowi
Tak przygotowana sałatka z pewnością znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole. Dzięki intensywnemu kolorowi, jaki bije od brokułu, mało kto będzie mógł oderwać od niej wzrok. Jednak jeśli chcesz jej spróbować już dziś, to śmiało to zrób. Jest ona również świetnym wyborem na śniadanie lub lekką kolację.
Przepis na sałatkę brokułową z serem feta
Składniki
- główka brokułu,
- 100 g sera feta,
- pół czerwonej cebuli,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g suszonych pomidorów,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Brokuł dokładnie oczyść i podziel na różyczki. W garnki zagotuj osoloną wodę i wrzuć warzywo. Gotuj je kilka minut, by stało się miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę posiekaj w piórka lub w drobną kostkę, wrzuć ją do miski. Suszone pomidory odlej z zalewy, posiekaj i dorzuć do cebuli. Orzechy także posiekaj na drobno i umieść w misce.
- Do miski ze składnikami dorzuć brokuły i pokruszony ser feta. Całość delikatnie zamieszaj.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowaną sałatkę możesz podać od razu lub umieść ją w lodówce, by mogła się schłodzić.