Sałatka jarzynowa po śląsku. Ten jeden składnik sprawia, że jest dużo smaczniejsza od klasyka

Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach i od święta, i bez okazji. Znają ją tak naprawdę wszyscy. Ale czy każdy z nas wie, że istnieje jej śląska wersja? Jak się ją robi i co się takiego dodaje, że wyróżnia się na tle klasyka? Sprawdź i zrób przy najbliższej okazji.

Jeśli zastanawiasz się, jaka sałatka jarzynowa jest najlepsza, to pewnie dojdziesz do wniosku, że ta zrobiona przez mamę lub babcię. Z pewnością nie będziesz w błędzie, chociaż wiele osób mogłoby się z tym nie zgodzić. Niemniej jednak ile domów, tyle smaków i sposób na zrobienie tego klasyka. Ta sałatka może się różnić od innych składnikami, które się w niej znajdują, dodatkami, lub samymi przyprawami. Dziś chcemy pokazać, że nawet małe zmiany mogą nadać jej całkowicie innego smaku.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Szałot jarzynowy to sałatka jarzynowa po śląsku. Najczęściej podaje się ją z podsmażonymi kawałkami wędzonego boczku lub słoniny. To właśnie ta jedna zmiana sprawia, że tradycyjna sałatka warzywa zyskuje na smaku i wyglądzie. Zbliżające się święta są idealną okazją na zrobienie nowej wersji jarzynowej. Wiele osób może się pokusić o jej spróbowanie.

Przepis na sałatkę szałot

Składniki

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • nieduży seler,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 jabłka,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • kawałek słoniny,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości, po tym czasie pozostaw je do wystudzenia, następnie zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
  2. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i również posiekaj na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i także pokrój.
  3. Kiełbasę i ogórki pokrój w ten sam sposób co pozostałe składniki. Groszek odsącz z zalewy.
  4. Wszystkie wymienione składniki, oprócz kiełbasy, przesyp do większej miski i lekko zamieszaj.
  5. Na patelni roztop słoninę i wrzuć kiełbasę, podsmażaj przez kilka chwil, do zarumienienia. Następnie, razem z tłuszczem, dodaj ją do warzyw. 
  6. Do sałatki dodaj także majonez, sól i pieprz według smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia, podawaj udekorowaną natką pietruszki.
Więcej o: