By zrobić szybki deser idealny do ciepłego napoju, czasem nie trzeba wiele. Bardzo często nawet nie trzeba wychodzić z domu. Ten przysmak znamy ze sklepowych półek, jednak w szybki sposób zrobisz go samodzielnie. Każdy przepada za tymi ciasteczkami, a zrobienie ich to strzał w dziesiątkę.
Fot. Shutterstock, WINDCOLORS
REKLAMA
REKLAMA
Niektóre ciasteczka są tak popularne i kultowe, że sama ich nazwa przypomina nam ich smak. Z tą słodkością jest tak samo. Pyszne i słodkie ciastka z tego przepisu są obłędne, a identyczne można znaleźć na sklepowych półkach. Wyróżnia je jednak to, że w tym przypadku wiemy, że mają naturalny skład. Zrobione są z najlepszych składników, które kontrolujemy i nie ma w nich żadnych sztucznych dodatków.
REKLAMA
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Ciasteczka pieguski to moje ulubione słodkości, które zawsze kupowałam w sklepie. Jednak od kiedy poznałam ten przepis, robię je samodzielnie. One zawsze wychodzą, a banalna receptura tylko zachęca do robienia ich co kilka dni. W zależności od swoich upodobań smakowych można do nich dodać cokolwiek się chce. Ja wybieram czekoladę, orzechy i rodzynki. Jednak słyszałam, że porcja suszonej żurawiny lub pistacji też smakuje bardzo dobrze. Przed podaniem możesz je polać rozpuszczoną czekoladą, dzięki temu dodasz im więcej słodyczy.
Przepis na ciasteczka pieguski
Składniki
500 g mąki pszennej,
200 g masła,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
100 g cukru,
2 jajka,
100 g orzechów włoskich,
100 g czekolady mlecznej,
100 g rodzynek.
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną przesiej do większej miski i dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno posiekaj.
W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodaj jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż porcje ciasta za pomocą łyżki. Z każdej porcji uformuj kształt ciastek, pamiętaj jednak by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy.
Ciastka włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasteczka do wystudzenia, możesz je również polać roztopioną czekoladą.