Zamiast przepłacać w sklepie, zrób je samodzielnie. Są proste, pyszne i każdy je kocha

By zrobić szybki deser idealny do ciepłego napoju, czasem nie trzeba wiele. Bardzo często nawet nie trzeba wychodzić z domu. Ten przysmak znamy ze sklepowych półek, jednak w szybki sposób zrobisz go samodzielnie. Każdy przepada za tymi ciasteczkami, a zrobienie ich to strzał w dziesiątkę.

Niektóre ciasteczka są tak popularne i kultowe, że sama ich nazwa przypomina nam ich smak. Z tą słodkością jest tak samo. Pyszne i słodkie ciastka z tego przepisu są obłędne, a identyczne można znaleźć na sklepowych półkach. Wyróżnia je jednak to, że w tym przypadku wiemy, że mają naturalny skład. Zrobione są z najlepszych składników, które kontrolujemy i nie ma w nich żadnych sztucznych dodatków.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Ciasteczka pieguski to moje ulubione słodkości, które zawsze kupowałam w sklepie. Jednak od kiedy poznałam ten przepis, robię je samodzielnie. One zawsze wychodzą, a banalna receptura tylko zachęca do robienia ich co kilka dni. W zależności od swoich upodobań smakowych można do nich dodać cokolwiek się chce. Ja wybieram czekoladę, orzechy i rodzynki. Jednak słyszałam, że porcja suszonej żurawiny lub pistacji też smakuje bardzo dobrze. Przed podaniem możesz je polać rozpuszczoną czekoladą, dzięki temu dodasz im więcej słodyczy.

Przepis na ciasteczka pieguski

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g rodzynek.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę pszenną przesiej do większej miski i dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno posiekaj.
  2. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodaj jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż porcje ciasta za pomocą łyżki. Z każdej porcji uformuj kształt ciastek, pamiętaj jednak by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy.
  4. Ciastka włóż do nagrzanego do 180°C  piekarnika i piecz około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasteczka do wystudzenia, możesz je również polać roztopioną czekoladą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.