Nawet najbardziej smaczne i najpopularniejsze danie może nam się kiedyś znudzić. Wtedy na ratunek przychodzą potrawy, które każdy zna, ale rzadko kiedy decyduje się je robić. Jedną z nich jest ta zupa. W moim rodzinnym domu była często robiona, lecz ja o niej zapomniałam. Dodatki dodają jej smaku.
irina2511 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kremowe i lekkie zupy są świetnym pierwszym daniem. To właśnie one rozgrzewają nas w chłodniejsze dni, a niektóre sprawiają, że nie trzeba nawet robić drugiego dania. Ta potrawa łączy w sobie to, co najlepsze. Można w niej zasmakować świeżych ziół, lekkiej śmietany i mięsa. By dopełnić smak i aby była bardziej sycąca, dodaje się do niej ugotowany ryż. Ten dodatek idealnie współgra z mięsnymi pulpetami i kremowym wywarem.
REKLAMA
Zobacz wideo Krem z pieczarek
Przepis na zupę koperkową z pulpetami i ryżem
Składniki na zupę
1 l bulionu,
łyżka masła,
pół łyżki oleju,
niewielka cebula,
2 marchewki,
5 ziemniaków,
2 pęczki koperku,
200 g śmietany 18 proc.,
sól i pieprz do smaku.
Składniki na pulpety
300 g mięsa mielonego z kurczaka,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
pół cebuli,
mąka do obtoczenia,
olej do smażenia.
Składniki dodatkowe
100 g białego ryżu.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść ją w większej misce. Dodaj mięso mielone, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiaj wszystko do połączenia składników.
Gdy masa będzie wymieszana, formuj z niej kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtocz w mące i umieść na patelni, na której rozgrzany jest olej. Smaż je z każdej strony na rumiany kolor, następnie przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Teraz zajmij się zupą. Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj marchewkę i ziemniaki, posyp całość solą i pieprzem i smaż przez kolejne 5 minut.
Warzywa zalej bulionem, umieść w nim również podsmażone mięso, zagotuj całość na wolnym ogniu. Gotuj przez 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Do zupy wlej również wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby dopraw do smaku. Przed podaniem w każdej misce umieść wcześniej ugotowany ryż. Smacznego!