• Link został skopiowany

Wybieram ją zawsze, gdy mam dość ogórkowej i pomidorowej. Te dwa dodatki dodadzą jej charakteru

Nawet najbardziej smaczne i najpopularniejsze danie może nam się kiedyś znudzić. Wtedy na ratunek przychodzą potrawy, które każdy zna, ale rzadko kiedy decyduje się je robić. Jedną z nich jest ta zupa. W moim rodzinnym domu była często robiona, lecz ja o niej zapomniałam. Dodatki dodają jej smaku.
Wiosenny klasyk - zupa koperkowa
irina2511 /Shutterstock

Kremowe i lekkie zupy są świetnym pierwszym daniem. To właśnie one rozgrzewają nas w chłodniejsze dni, a niektóre sprawiają, że nie trzeba nawet robić drugiego dania. Ta potrawa łączy w sobie to, co najlepsze. Można w niej zasmakować świeżych ziół, lekkiej śmietany i mięsa. By dopełnić smak i aby była bardziej sycąca, dodaje się do niej ugotowany ryż. Ten dodatek idealnie współgra z mięsnymi pulpetami i kremowym wywarem.

Zobacz wideo Krem z pieczarek

Przepis na zupę koperkową z pulpetami i ryżem

Składniki na zupę

  • 1 l bulionu,
  • łyżka masła,
  • pół łyżki oleju,
  • niewielka cebula,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 pęczki koperku,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na pulpety

  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół cebuli,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia.
  • Składniki dodatkowe
  • 100 g białego ryżu.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść ją w większej misce. Dodaj mięso mielone, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiaj wszystko do połączenia składników.
  2. Gdy masa będzie wymieszana, formuj z niej kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtocz w mące i umieść na patelni, na której rozgrzany jest olej. Smaż je z każdej strony na rumiany kolor, następnie przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Teraz zajmij się zupą. Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj marchewkę i ziemniaki, posyp całość solą i pieprzem i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Warzywa zalej bulionem, umieść w nim również podsmażone mięso, zagotuj całość na wolnym ogniu. Gotuj przez 15-20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Do zupy wlej również wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby dopraw do smaku. Przed podaniem w każdej misce umieść wcześniej ugotowany ryż. Smacznego!
Więcej o: