Babka wielkanocna na ostatnią chwilę. Zrobisz ją raz-dwa, a jej zapach poczuje całe osiedle

Babka to obowiązkowe ciasto, które musi pojawić się na świątecznym stole. Można ją zrobić na wiele różnych sposobów, ale te najbardziej znane są najlepsze. Dziś przedstawiamy klasyk, który robi się w mgnieniu oka. Jej zapach i smak to coś niepowtarzalnego.

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich i puszystych ciast. Są one świetną dekoracją, a także uzupełnieniem świątecznego stołu. Oprócz klasyków takich jak mazurek i sernik musi się także pojawić babka. W moim domu wybór pada na jej cytrynowy smak. Ten aromat jest orzeźwiający i rozchodzi się na cały dom.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Zrobienie babki cytrynowej nie jest trudne. Tak naprawdę jest to banalnie prosty wypiek, który wychodzi nawet za pierwszym razem. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w cukiernictwie. Do babki cytrynowej można dodać wiele różnych dodatków. Nasz wybór jednak padł na słodki lukier i startą skórkę z cytryny. 

Przepis na ekspresową babkę cytrynową

Składniki

  • 350 g mąki pszennej,
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 175 ml mleka
  • 220 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na lukier

  • 150 g cukru pudru,
  • 5 łyżek soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wbij jajka. Wlej do nich olej, mleko, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.
  2. W osobnej misce wymieszaj z sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do suchych składników przelej wcześniej przygotowaną jajeczną mieszankę. Ponownie wymieszaj, by zrobić z całości gładką i jednolitą masę.
  3. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Do blaszki przelej przygotowaną masę, wierzch wyrównaj szpatułką.
  4. Ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  5. Podczas pieczenia przygotuj lukier. Cukier puder połącz z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Wypieczoną babkę pozostaw do wystudzenia, gdy będzie chłodniejsza, polej ją przygotowanym lukrem. Wierzch możesz także posypać skórką z pomarańczy lub cytryny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.