Zostały ci jajka ze świąt? Zrób z nich danie główne dla całej rodziny. Mielone się nie umywają

Okres poświąteczny może być wypełniony resztkami jedzenia, które nie wiadomo jak wykorzystać. Jeśli więc masz na stanie kilka jajek, to dobrze się składa. Możesz z nich zrobić tę obiadową pozycję. Dodaj do nich kilka składników i ciesz się smakiem przez najbliższe dni.

Jajka podczas Wielkanocy to produkt, który potrzebny jest prawie do każdego dania i deseru. Jednak może się okazać, że ugotujemy ich za dużo, a przez to nie wiemy, co później z nimi zrobić. Na szczęście ten przepis sprawi, że nic się nie zmarnuje. Ugotowane jajka wystarczy połączyć z innymi produktami, a później wysmażyć na złoto. Dzięki temu powstanie pyszne danie obiadowe.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Jeśli po świętach pozostało ci wiele ugotowanych jajek, to pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Co więc z nimi zrobić? Zamienić na kotlety, które można podać do obiadu wraz z ziemniakami i surówką. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki

  • 6 jajek,
  • 6 dużych pieczarek,
  • cebula,
  • żółta papryka,
  • garść natki pietruszki,
  • garść koperku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
  5. Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.