Okres poświąteczny może być wypełniony resztkami jedzenia, które nie wiadomo jak wykorzystać. Jeśli więc masz na stanie kilka jajek, to dobrze się składa. Możesz z nich zrobić tę obiadową pozycję. Dodaj do nich kilka składników i ciesz się smakiem przez najbliższe dni.
Joanna Grabowska-Kowalska / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jajka podczas Wielkanocy to produkt, który potrzebny jest prawie do każdego dania i deseru. Jednak może się okazać, że ugotujemy ich za dużo, a przez to nie wiemy, co później z nimi zrobić. Na szczęście ten przepis sprawi, że nic się nie zmarnuje. Ugotowane jajka wystarczy połączyć z innymi produktami, a później wysmażyć na złoto. Dzięki temu powstanie pyszne danie obiadowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Jeśli po świętach pozostało ci wiele ugotowanych jajek, to pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Co więc z nimi zrobić? Zamienić na kotlety, które można podać do obiadu wraz z ziemniakami i surówką. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki
6 jajek,
6 dużych pieczarek,
cebula,
żółta papryka,
garść natki pietruszki,
garść koperku,
pół szklanki bułki tartej,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.