Mała patelnia wystarczy, by zrobić tę grecką przekąskę. Dodaj ją do tostów lub lekkiej sałatki

Kuchnia grecka jest bardzo oryginalna. Dominują w niej śródziemnomorskie smaki, zdrowe produkty, proste przepisy oraz nietypowe przyprawy. Ta przekąska udowadnia, że tak właśnie jest. By ją zrobić nie trzeba wiele. Wyciągnij więc patelnię i zrób ją jak najszybciej.

Saganaki to tradycyjne danie kuchni greckiej, które jest przygotowywane z serów. Najczęściej można zasmakować w tej wersji sera feta czy halloumi. To nic innego, jak właśnie panierowany ser, który później  smażony jest na tłuszczu. To idealny wybór dla miłośników kuchni greckiej oraz serów, którzy cenią sobie prostotę i ciekawy smak.

Zobacz wideo Przekąski - na imprezę i nie tylko

Ta przekąska jest bardzo uniwersalna. Można ja podawać samodzielnie, z dodatkiem sosów, a także można jej użyć do innych potraw. Świetnie smakuje, gdy połączy się ją z sałatkami i lekkimi dipami. By saganaki miały bardziej intensywny smak, można do nich dodać więcej przypraw. To jakie wybierzesz to indywidualna kwestia. My postawiliśmy na suszone oregano, możesz również skropić je sokiem z cytryny.

Przepis na saganaki, czyli smażony ser feta

Składniki

  • 200 g sera feta,
  • pomidor,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka suszonego oregano,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • plastry chleba do podania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

  1. Ser feta odciśnij delikatnie papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wylej na niej oliwę z oliwek.
  3. W misce wymieszaj mąkę z oregano, solą i pieprzem. Obtocz kawałki sera w mące z przyprawami.
  4. Smaż plasterki fety na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
  5. Na wierzchu sera ułóż pokrojonego w plastry pomidora. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  6. Skrop całość sokiem z cytryny i posyp dodatkową porcją oregano.
  7. Saganaki są gotowy do podania. Możesz podać je na kawałkach chleba lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!
Więcej o: