Weź białka, mąkę i cukier i zrób ciasto. Takiej delikatności nigdzie indziej nie znajdziesz

Może się wydawać, że przygotowanie wypieku jest czymś skomplikowanym. Jednak jeśli tak myślisz, to jesteś w dużym błędzie. Ten smakołyk nie dość, że ma krótką listę składników, to do tego robi się go ekspresowo. Wymieszaj produkty i sam się przekonaj.

Anielski puch to nic innego, jak ciasto z białek. Jest niezwykle delikatne, proste i pyszne, a do tego doskonale sprawdzi się zarówno na święta, jak i do porannej kawy, gdy nabierzesz ochoty na coś słodkiego. Anielski puch jest ciastem podobnym do tradycyjnej babki, jednak jest przygotowywane wyłącznie z białek, cukru, cytryny i mąki. Ciasto jest puszyste, a skórka i sok z cytryny nadają mu świeżej, lekko kwaśnej nuty.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Gotowe ciasto możesz udekorować na kilka różnych sposobów. Przede wszystkim możesz oprószyć je cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub polać domowym lukrem. Jeśli jednak takie wersje nie przypadną ci do gustu, zawsze możesz postawić na polewę zrobioną z czekolady.

Przepis na anielski puch

Składniki

  • 5 białek,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 135 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka startej skórki cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło do wysmarowania blachy.
  • Składniki na lukier
  • 250 g cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Na początku przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach, do rozpuszczenia składników.
  2. Do masy dodaj startą skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszaj. Do powstałej mieszanki dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i połącz składniki łyżką. Blaszkę wysmaruj masłem.
  3. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij wypiek i odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj sok z cytryny i energicznie wymieszaj. Gotowy lukier przelej na ciasto i równomiernie rozsmaruj. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.