Zamiast robić z niego zupę, zrób sałatkę. Może stać się popularniejsza od gyros

Sałatki robi się bardzo prosto i właśnie dlatego są one tak popularne. Do ich zrobienia można wykorzystać wiele różnych produktów i tylko wyobraźnia nas w tym ogranicza. Okazuje się, że nawet nieoczywiste składniki mogą być naprawdę smaczne jeżeli połączy się je z odpowiednimi produktami. Ten przepis jest tego dobrym przykładem.

W wielu domach sałatki są podawane jako dodatki do dań głównych, a także jako samodzielne przekąski. Właśnie bez nich mnóstwo osób nie wyobraża sobie różnych uroczystości na przykład świąt, wesel czy komunii. Jednak można je podawać także na co dzień i za każdym razem wiemy, że znikną ze stołów jako pierwsze. Najczęściej trzymamy się klasycznych przepisów, które znamy od lat. Niestety mało kto decyduje się na eksperymentowanie w kuchni, lecz gdy poznacie ten przepis, od razu zechcecie go zrobić. Jest bardzo wyjątkowy, bo znajduje się w nim składnik, o którym nawet byście nie pomyśleli.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Co jest takiego wyjątkowego w poniższym przepisie? Przede wszystkim to, że głównym składnikiem jest makaron z zupek chińskich. To właśnie on po ugotowaniu jest bazą dla tej sałatki. Oprócz niego można w niej znaleźć papryki, kurczaka, ogórki konserwowe, a także kukurydzę. Całość dopełniona jest smakiem majonezu, a także mieszanką różnych przypraw. 

Przepis na sałatkę z zupek chińskich

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 opakowania klasycznych zupek chińskich,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Makaron z zupek chińskich umieść w większej misce i zalej wrzątkiem. Poczekaj kilka minut, by się ugotował, a następnie odcedź go i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. W tym czasie przygotuj kurczaka. Oczyść go z chrząstek i błonek i pokrój w kostkę. Kawałki przenieś do większej miski i posyp przyprawami z zupek, solą, pieprzem i obiema paprykami. Oblej mięso 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 45 minut.
  3. Obie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki również posiekaj na mniejsze kawałki, kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Gdy kurczak został zamarynowany, przełóż go na patelnię. Wysmaż go na złoty kolor i wrzuć do większej miski.
  5. Do mięsa dodaj wszystkie warzywa i makaron, wlej również majonez. Sałatkę dokładnie wymieszaj do połączenia, na koniec przypraw ją paprykami, solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce. 
Więcej o: