-
Haps
-
Jak przygotować
- Jedno opakowanie wystarczy, by zrobić tę przekąskę. Takiego przepisu aż grzech nie zrobić
Jedno opakowanie wystarczy, by zrobić tę przekąskę. Takiego przepisu aż grzech nie zrobić
Na co dzień uwielbiamy się uroczyć smakołykami, które nie są koniecznie daniami głównymi, a tylko przekąskami. To właśnie po nie możemy bardzo szybko sięgnąć i zaspokoić nasz lekki głód lub chęć zjedzenia czegoś. Poniższy przepis pokazuje, że w kilka minut można zrobić przekąskę, która zrobi ogromne wrażenie na wszystkich. Aby ją zrobić nie trzeba wiele, dlatego tym bardziej wykonał ją przy najbliższej okazji.
Każdy z nas słyszał chociaż raz o daniach, w których jakiś składnik jest faszerowany. W taki sposób można zrobić na przykład faszerowane pomidory, paprykę, a nawet jajka. Tym razem chcemy pokazać jeszcze inny produkt, który świetnie smakuje w takiej wersji. Są to pieczarki, które wypełnione aromantycznym farszem znikają naprawdę szybko.
Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód
By ich smak był naprawdę świetny, warto połączyć różne produkty, które do się pasują. Ja postawiłam na środek z pieczarek, cebulę, czosnek, ser i natką pietruszki. Gotowe pieczarki należy włożyć do piekarnika i zapiec. Można je serwować na dwa różne sposoby, czyli na ciepło i na zimno. W każdym przypadku smakują one obłędnie.
Przepis na faszerowane pieczarki
Składniki
- 12 dużych pieczarek,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- pół szklanki bułki tartej,
- kostka żółtego sera,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pieczarki przemyj z nieczystości i osusz. Następnie przekrój je na pół i usuń środek.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobno. Wydrążone środki z pieczarek również pokrój. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa i resztki grzybów. Powinny się zrumienić, dlatego co jakiś czas je zamieszaj, aby się nie przypaliły.
- Na patelnie z warzywami wsyp bułkę tartą i posiekaną pietruszkę, zamieszaj i przez chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i dodaj starty na grubych oczkach żółty ser.
- Każdą część pieczarki wypełnij obficie farszem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.
- Podawaj na gorąco z ulubionym sosem. Smacznego!