Jedno opakowanie wystarczy, by zrobić tę przekąskę. Takiego przepisu aż grzech nie zrobić

Na co dzień uwielbiamy się uroczyć smakołykami, które nie są koniecznie daniami głównymi, a tylko przekąskami. To właśnie po nie możemy bardzo szybko sięgnąć i zaspokoić nasz lekki głód lub chęć zjedzenia czegoś. Poniższy przepis pokazuje, że w kilka minut można zrobić przekąskę, która zrobi ogromne wrażenie na wszystkich. Aby ją zrobić nie trzeba wiele, dlatego tym bardziej wykonał ją przy najbliższej okazji.

Każdy z nas słyszał chociaż raz o daniach, w których jakiś składnik jest faszerowany. W taki sposób można zrobić na przykład faszerowane pomidory, paprykę, a nawet jajka. Tym razem chcemy pokazać jeszcze inny produkt, który świetnie smakuje w takiej wersji. Są to pieczarki, które wypełnione aromantycznym farszem znikają naprawdę szybko.

Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

By ich smak był naprawdę świetny, warto połączyć różne produkty, które do się pasują. Ja postawiłam na środek z pieczarek, cebulę, czosnek, ser i natką pietruszki. Gotowe pieczarki należy włożyć do piekarnika i zapiec. Można je serwować na dwa różne sposoby, czyli na ciepło i na zimno. W każdym przypadku smakują one obłędnie.

Przepis na faszerowane pieczarki

Składniki

  • 12 dużych pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • kostka żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki przemyj z nieczystości i osusz. Następnie przekrój je na pół i usuń środek.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobno. Wydrążone środki z pieczarek również pokrój. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa i resztki grzybów. Powinny się zrumienić, dlatego co jakiś czas je zamieszaj, aby się nie przypaliły.
  3. Na patelnie z warzywami wsyp bułkę tartą i posiekaną pietruszkę, zamieszaj i przez chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i dodaj starty na grubych oczkach żółty ser.
  4. Każdą część pieczarki wypełnij obficie farszem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.
  5. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem. Smacznego!
Co robisz najczęściej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.