Sernik to bardzo popularny deser, który jest uwielbiany przez dużą liczbę osób. Zrobienie go wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy zawsze jest wyśmienity. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale taki który jest poniżej, widziałam po raz pierwszy, w ostatnią niedzielę. Dodatek, który został umieszczony na górze sprawił, że ta wersja jest moją ulubioną.
Fot. Shutterstock, Olyina V
REKLAMA
REKLAMA
Jestem wielką miłośniczką sernika i przy każdej możliwej okazji wykonuję go dla siebie i swoich bliskich. Jestem zawsze zadowolona, gdy na rodzinnych imprezach mogę zjeść go chociaż kawałek. Ostatnio będąc na komunii również się ucieszyłam, ponieważ zobaczyłam go w różnych wersjach. Jedna szczególnie przypadła mi do gustu i postanowiłam właśnie nią się podzielić w poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Sernik, o jakim jest mowa wyróżniał się przede wszystkim smakiem, ale także wyglądam. Oprócz standardowej bazy, którą były herbatniki, a także serowej masy można było w nim wyróżnić dwie rzeczy. Pierwszą z nich były świeże truskawki, a drugą galaretka o tym samym owocowym smaku. Gdy go ujrzałam byłam naprawdę zaskoczona, a po pierwszym kęsie wiedziałam, że ten przepis zostanie ze mną na dłużej.
Przepis na sernik z truskawkami
Składniki
1 kg zmielonego sera,
6 jajek,
300 g cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
250 g masła,
opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mleka,
opakowanie herbatników,
300 g truskawek,
opakowanie galaretki truskawkowej,
200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.
Sposób przygotowania
Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Ser umieść w misce i połącz go z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksuj na wysokich obrotach miksera, do całkowitego połączenia.
Po wymieszaniu, dodaj ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj.
Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników, wylej na nie masę serową.
Przygotowaną masę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
Kiedy sernik ostygnie, wyłóż na niego umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Zalej wszystko tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Tak przygotowany sernik włóż do lodówki i trzymaj go tam przez kilka godzin, do momentu, aż galaretka do końca stężeje.