• Link został skopiowany

Na niedzielnej komunii zjadłam chyba całą blachę. Takiego sernika nigdy wcześniej nie widziałam

Sernik to bardzo popularny deser, który jest uwielbiany przez dużą liczbę osób. Zrobienie go wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy zawsze jest wyśmienity. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale taki który jest poniżej, widziałam po raz pierwszy, w ostatnią niedzielę. Dodatek, który został umieszczony na górze sprawił, że ta wersja jest moją ulubioną.
Sernik z truskawkami
Fot. Shutterstock, Olyina V

Jestem wielką miłośniczką sernika i przy każdej możliwej okazji wykonuję go dla siebie i swoich bliskich. Jestem zawsze zadowolona, gdy na rodzinnych imprezach mogę zjeść go chociaż kawałek. Ostatnio będąc na komunii również się ucieszyłam, ponieważ zobaczyłam go w różnych wersjach. Jedna szczególnie przypadła mi do gustu i postanowiłam właśnie nią się podzielić w poniżej.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik, o jakim jest mowa wyróżniał się przede wszystkim smakiem, ale także wyglądam. Oprócz  standardowej bazy, którą były herbatniki, a także serowej masy można było w nim wyróżnić dwie rzeczy. Pierwszą z nich były świeże truskawki, a drugą galaretka o tym samym owocowym smaku. Gdy go ujrzałam byłam naprawdę zaskoczona, a po pierwszym kęsie wiedziałam, że ten przepis zostanie ze mną na dłużej. 

Przepis na sernik z truskawkami

Składniki

  • 1 kg zmielonego sera,
  • 6 jajek,
  • 300 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g masła,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mleka,
  • opakowanie herbatników,
  • 300 g truskawek,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Ser umieść w misce i połącz go z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksuj na wysokich obrotach miksera, do całkowitego połączenia.
  3. Po wymieszaniu, dodaj ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
  4. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj.
  5. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników, wylej na nie masę serową.
  6. Przygotowaną masę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  7. Kiedy sernik ostygnie, wyłóż na niego umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Zalej wszystko tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki i trzymaj go tam przez kilka godzin, do momentu, aż galaretka do końca stężeje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: