Na niedzielnej komunii zjadłam chyba całą blachę. Takiego sernika nigdy wcześniej nie widziałam

Sernik to bardzo popularny deser, który jest uwielbiany przez dużą liczbę osób. Zrobienie go wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy zawsze jest wyśmienity. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale taki który jest poniżej, widziałam po raz pierwszy, w ostatnią niedzielę. Dodatek, który został umieszczony na górze sprawił, że ta wersja jest moją ulubioną.

Jestem wielką miłośniczką sernika i przy każdej możliwej okazji wykonuję go dla siebie i swoich bliskich. Jestem zawsze zadowolona, gdy na rodzinnych imprezach mogę zjeść go chociaż kawałek. Ostatnio będąc na komunii również się ucieszyłam, ponieważ zobaczyłam go w różnych wersjach. Jedna szczególnie przypadła mi do gustu i postanowiłam właśnie nią się podzielić w poniżej.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik, o jakim jest mowa wyróżniał się przede wszystkim smakiem, ale także wyglądam. Oprócz  standardowej bazy, którą były herbatniki, a także serowej masy można było w nim wyróżnić dwie rzeczy. Pierwszą z nich były świeże truskawki, a drugą galaretka o tym samym owocowym smaku. Gdy go ujrzałam byłam naprawdę zaskoczona, a po pierwszym kęsie wiedziałam, że ten przepis zostanie ze mną na dłużej. 

Przepis na sernik z truskawkami

Składniki

  • 1 kg zmielonego sera,
  • 6 jajek,
  • 300 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g masła,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mleka,
  • opakowanie herbatników,
  • 300 g truskawek,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Ser umieść w misce i połącz go z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksuj na wysokich obrotach miksera, do całkowitego połączenia.
  3. Po wymieszaniu, dodaj ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
  4. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj.
  5. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników, wylej na nie masę serową.
  6. Przygotowaną masę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  7. Kiedy sernik ostygnie, wyłóż na niego umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Zalej wszystko tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki i trzymaj go tam przez kilka godzin, do momentu, aż galaretka do końca stężeje.
Lubisz sernik z owocami?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.