Jeśli chciałbyś spróbować nowego wydania naleśników, to świetnie trafiłeś. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić całkowicie inaczej, niż mówi klasyczna receptura. Wystarczy dodać do nich ten składnik i od razu zmieniają smak na lepszy. Dodatkowo lepiej się prezentują, bo ten dodatek zmienia ich kolor.
Fot. Shutterstock, Iaroshenko Maryna
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na klasyczne naleśniki jest nam bardzo dobrze znany i bardzo często go wykorzystujemy. Do zrobienia ich wystarczą podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni. Ostatnio jednak poznałam recepturę, która całkowicie smak zmienia smak tego klasyka. Wystarczy, że doda się do niego dwie łyżki tego produktu i będą one całkiem inne.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Pewnie zastanawiasz się, o jaki produkt mi chodzi. Nie jest to nic trudno dostępnego, ale wiele osób może to zaskoczyć. To nic innego jak kakao, a jeszcze lepiej, gdy do niego dodasz krem czekoladowy. Właśnie taka mieszanka sprawi, że naleśniki to będą miały niepowtarzalny smak, który będzie bardzo trudno pobić. Tak przyrządzone naleśniki można podawać z owocami, z kremem orzechowym, lub bitą śmietaną.
Przepis na kakaowe naleśniki
Składniki
250 g mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki kremu czekoladowego,
łyżka cukru,
250 ml mleka,
łyżka oleju,
3 jajka.
Sposób przygotowania
Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
Na sam koniec wlej do masy olej i dodaj krem czekoladowy. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!