Myślałam, że naleśniki nie będą smaczniejsze, a ten przepis pokazał coś innego. Dodałam jeden składnik

Jeśli chciałbyś spróbować nowego wydania naleśników, to świetnie trafiłeś. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić całkowicie inaczej, niż mówi klasyczna receptura. Wystarczy dodać do nich ten składnik i od razu zmieniają smak na lepszy. Dodatkowo lepiej się prezentują, bo ten dodatek zmienia ich kolor.

Przepis na klasyczne naleśniki jest nam bardzo dobrze znany i bardzo często go wykorzystujemy. Do zrobienia ich wystarczą podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni. Ostatnio jednak poznałam recepturę, która całkowicie smak zmienia smak tego klasyka. Wystarczy, że doda się do niego dwie łyżki tego produktu i będą one całkiem inne. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Pewnie zastanawiasz się, o jaki produkt mi chodzi. Nie jest to nic trudno dostępnego, ale wiele osób może to zaskoczyć. To nic innego jak kakao, a jeszcze lepiej, gdy do niego dodasz krem czekoladowy. Właśnie taka mieszanka sprawi, że naleśniki to będą miały niepowtarzalny smak, który będzie bardzo trudno pobić. Tak przyrządzone naleśniki można podawać z owocami, z kremem orzechowym, lub bitą śmietaną.

Przepis na kakaowe naleśniki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki kremu czekoladowego,
  • łyżka cukru,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
  2. Na sam koniec wlej do masy olej i dodaj krem czekoladowy. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
  4. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.