Teściowa na imieniny zawsze podaje to ciasto. W tym roku postanowiłam je podkręcić tym składnikiem

Każdy z nas ma jakieś kuchenne przyzwyczajenia, których trudno mu się wyzbyć. Moja teściowa na swoje imieniny robi zawsze jedno ciasto, które nigdy niczym się nie różni. Tym razem postanowiłam podkręcić jego smak i była zachwycona.

Może być to dla niektórych absurdalne stwierdzenie, ale uważam, że nie wszystkie klasyczne przepisy są najlepsze. Czasem okazuje się, że dodanie jednego składnika poprawia smak i sprawia, że dane danie lub deser wychodzi jeszcze lepiej. Moja teściowa robi karpatkę ze swojego sprawdzonego przepisu, którego nigdy nie zmienia. Ja postanowiłam to zrobić i dzięki temu uzyskałam ciasto, które nie dość, że smakuje lepiej, to ciekawiej się prezentuje. Dodałam więc 500 g posiekanych truskawek, co sprawiło, że karpatka była najlepsza na świecie.

Zobacz wideo Karpatka

Przepis na karpatkę z owocami

Składniki na placki parzone

  • 150 g masła,
  • szklanka wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie cytrynowe,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki dodatkowe

  • 500 g dojrzałych truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania ciasta parzonego

  1. Do średniego garnka wlej wodę oraz umieść masło. Zagotuj całość na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie włącz palnik i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Co jakiś czas mieszaj.
  2. Gdy ciasto stanie się jednolite i gładkie, pozostaw je do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest dodawanie stopniowo jajek. Wbijaj je po jednym, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  3. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. Na dnie rozłóż połowę przygotowanej masy. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Czynność powtórz z drugą połową masy.
  4. Sposób przygotowania kremu
  5. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia.
  6. W miseczce wymieszaj pozostałą część mleka, budyń i sok cytrynowy. Składniki powinny się połączyć.
  7. Zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do mleka zawartość miseczki, cały czas mieszaj.
  8. Gdy krem stanie się gęsty i jednolity zdejmij go z ognia. Pozostaw do przestudzenia.
  9. Proces składania ciasta
  10. Wypieczone placki przełóż przygotowanym kremem budyniowym. Na kremie ułóż czyste i podzielone na mniejsze kawałki truskawki. Całość ostrożnie dociśnij.
  11. Na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem i pozostaw do przegryzienia się smaków.
Jakie owoce dodałbyś do karpatki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.