Naleśniki bez mąki, które smakują lepiej od normalnych. Użyj tego, by uzyskać taki smak

Robiąc naleśniki, wiemy, że potrzebujemy do nich kilku składników. Ich podstawą jest mąka, która dla wielu osób jest obowiązkowa. Okazuje się, że i bez niej można je zrobić. Wystarczy wymienić ją jednym produktem, który używany jest do innego dania.

Naleśniki to bardzo klasyczny przysmak, który robię zazwyczaj na kolację. Można go podawać z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Z naleśników robi się również krokiety, które później serwowane są z zupami. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie, jak je zrobić i przyzna, że to nic trudnego. Każdy również zna ich skład, ale w tym przepisie zostanie on nieco zmieniony.

Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Tradycyjny przepis na naleśniki mówi o tym, że z połączenia mąki pszennej, jajka, mleka i cukru uzyska się gładkie ciasto. Jednak nie trzeba do tego tych produktów, by efekt był podobny lub nawet lepszy. Ostatnio nie mając w kuchni mąki postanowiłam użyć płatków owsianych. Myślałam, że to nie wyjdzie, lecz przy pomocy udało mi się uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Po wysmażeniu naleśniki były delikatne i świetnie komponowały się z innymi dodatkami. Jeśli więc również nie posiadasz mąki, lub chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie.

Przepis na naleśniki bez mąki

Składniki

  • 100 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka masła lub oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane, jajka, mleko, tłuszcz, a także sól i cukier przenieś do miski i zblenduj na gładko za pomocą blendera. Powstała masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wylej część powstałej masy.
  3. Naleśniki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Powinny być one cieniutkie i rumiane.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: