Robiąc naleśniki, wiemy, że potrzebujemy do nich kilku składników. Ich podstawą jest mąka, która dla wielu osób jest obowiązkowa. Okazuje się, że i bez niej można je zrobić. Wystarczy wymienić ją jednym produktem, który używany jest do innego dania.
Tanicha / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki to bardzo klasyczny przysmak, który robię zazwyczaj na kolację. Można go podawać z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Z naleśników robi się również krokiety, które później serwowane są z zupami. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie, jak je zrobić i przyzna, że to nic trudnego. Każdy również zna ich skład, ale w tym przepisie zostanie on nieco zmieniony.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety jajeczne
Tradycyjny przepis na naleśniki mówi o tym, że z połączenia mąki pszennej, jajka, mleka i cukru uzyska się gładkie ciasto. Jednak nie trzeba do tego tych produktów, by efekt był podobny lub nawet lepszy. Ostatnio nie mając w kuchni mąki postanowiłam użyć płatków owsianych. Myślałam, że to nie wyjdzie, lecz przy pomocy udało mi się uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Po wysmażeniu naleśniki były delikatne i świetnie komponowały się z innymi dodatkami. Jeśli więc również nie posiadasz mąki, lub chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie.
Przepis na naleśniki bez mąki
Składniki
100 g płatków owsianych,
2 jajka,
200 ml mleka,
łyżka masła lub oleju,
szczypta soli,
łyżka cukru,
olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania
Płatki owsiane, jajka, mleko, tłuszcz, a także sól i cukier przenieś do miski i zblenduj na gładko za pomocą blendera. Powstała masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wylej część powstałej masy.
Naleśniki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Powinny być one cieniutkie i rumiane.
Gotowe placki przełóż na talerz i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!