Zbierz na polu, ugotuj i zamknij w słoikach. Nawet zimą będziesz mógł zrobić najlepszą zupę

Nie każdy może wiedzieć, ale pola skrywają w sobie rośliny, które wiosną są zachwalane. Zebranie ich może być dobrym wyborem, bo później tworzy się z nich pyszne potrawy. Po tę zieleninę warto się schylić, bo jest zdrowa i smaczna. Zrobisz z niej wiele smacznych dań.

Szczaw to doskonały składnik, który dodaje wyrazistego, kwaśnego smaku do wielu potraw. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania zupy szczawiowej, ale świetnie sprawdza się również w sosach, nadzieniach do pierogów oraz jako dodatek do sałatek. Przechowywanie go w słoikach pozwala cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Szczaw w słoikach można przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy, a po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Z tak wykonanego szczawiu możesz zrobić również pastę na kanapki. Oprócz tego świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów lub uzupełnienie pesto. Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko zbierz go i zamknij w naczyniach.

Przepis na szczaw do słoików

Składniki

  • 1 kg świeżego szczawiu,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania

  1. Szczaw dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć posiekany szczaw na około 2 minuty, aby go zblanszować.
  3. Po tym czasie odcedź szczaw i przepłucz zimną wodą. Przełóż go do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  4. Słoiki dokładnie opłucz, wyparz i osusz. Upewnij się również, że masz do nich pasujące zakrętki.
  5. Posolony szczaw przełóż do słoików, mocno dociskając, aby usunąć powietrze, a także pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika.
  6. Zagotuj wodę i wlej do słoików, aby całkowicie pokryć szczaw. Upewnij się, że jest on dobrze zanurzony. Dokładnie wytrzyj krawędzie słoików, nałóż wyparzone pokrywki i mocno zakręć.
  7. Umieść słoiki w dużym garnku na wyłożonej wcześniej ściereczce, aby uniknąć pęknięcia naczyń, i zalej je wodą, aby były zanurzone w niej do połowy.
  8. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji ostrożnie wyjmij słoiki z wody i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Przechowuj szczaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika umieść szczaw w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.
Robiłeś w ten sposób szczaw?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.