Aromat tego dania rozchodzi się po całym domu. Mięso jest tak delikatne, że nie uwierzysz

Czasem nie trzeba wiele by zrobić pyszne danie, które posmakuje każdemu w naszej rodzinie. Jestem przekonana, że poniższy przepis nie tylko jest prosty w wykonaniu, ale także szybko zniknie ze stołów. Osobiście robią go bardzo często, a ten smak nigdy się nie nudzi.

Proste i szybkie potrawy są obecnie na wagę złota. Nie każdy z nas ma bowiem dużo czasu, by poświęcić go na gotowanie, lecz nadal chcemy zjeść pożywnie i smacznie. Ta potrawa na pewno spełni twoje oczekiwania, a podana z odpowiednimi dodatkami będzie sycąca i pełne smaku.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Czym wyróżnia się ten kurczak na tle innych podobnych dań? Przede wszystkim sosem, a jest nim sos cebulowy. To pełna aromatu i smaku potrawa, której zapach i smak zapamiętasz na długo. Tak przyrządzone danie możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. 

Przepis na kurczaka w sosie cebulowym

Składniki

  • pół kilo filetu z kurczaka,
  • 3 duże cebule,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na średnią kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, obie papryki i pół łyżeczki kurkumy. Dolej również oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  2. Patelnię ustaw na średnim ogniu i umieść na niej kurczaka. Podsmaż go z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z palnika. Przełóż go ponownie do miseczki.
  3. Na tej samej patelni, na której smażone było mięso roztop masło. Cebulę obierz i pokrój w piórka, umieść ją na gorącym tłuszczu. Smaż przez około 2-3 minuty.
  4. Do miski przelej mleko, śmietanę, a także wsyp sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj i wlej do podsmażonej cebuli.
  5. Do takiej mieszanki wrzuć również kurczaka, wymieszaj. Duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez następne 10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
  6. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Wierzch możesz udekorować świeżą natką pietruszki.
Więcej o: