-
Haps
-
Jak przygotować
- Aromat tego dania rozchodzi się po całym domu. Mięso jest tak delikatne, że nie uwierzysz
Aromat tego dania rozchodzi się po całym domu. Mięso jest tak delikatne, że nie uwierzysz
Czasem nie trzeba wiele by zrobić pyszne danie, które posmakuje każdemu w naszej rodzinie. Jestem przekonana, że poniższy przepis nie tylko jest prosty w wykonaniu, ale także szybko zniknie ze stołów. Osobiście robią go bardzo często, a ten smak nigdy się nie nudzi.
Proste i szybkie potrawy są obecnie na wagę złota. Nie każdy z nas ma bowiem dużo czasu, by poświęcić go na gotowanie, lecz nadal chcemy zjeść pożywnie i smacznie. Ta potrawa na pewno spełni twoje oczekiwania, a podana z odpowiednimi dodatkami będzie sycąca i pełne smaku.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Czym wyróżnia się ten kurczak na tle innych podobnych dań? Przede wszystkim sosem, a jest nim sos cebulowy. To pełna aromatu i smaku potrawa, której zapach i smak zapamiętasz na długo. Tak przyrządzone danie możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Przepis na kurczaka w sosie cebulowym
Składniki
- pół kilo filetu z kurczaka,
- 3 duże cebule,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół szklanki mleka,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na średnią kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, obie papryki i pół łyżeczki kurkumy. Dolej również oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Patelnię ustaw na średnim ogniu i umieść na niej kurczaka. Podsmaż go z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z palnika. Przełóż go ponownie do miseczki.
- Na tej samej patelni, na której smażone było mięso roztop masło. Cebulę obierz i pokrój w piórka, umieść ją na gorącym tłuszczu. Smaż przez około 2-3 minuty.
- Do miski przelej mleko, śmietanę, a także wsyp sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj i wlej do podsmażonej cebuli.
- Do takiej mieszanki wrzuć również kurczaka, wymieszaj. Duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez następne 10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Wierzch możesz udekorować świeżą natką pietruszki.