To one są smaczniejsze od schabowych. Zrób je na najbliższy obiad i patrz jak rodzina prosi o dokładkę

Kotlety to na tyle popularne dania, że wykonujemy je bardzo często. Robimy je z różnego rodzaju mięsa i za każdym razem wychodzą smakowite. Poniższy przepis pokazuje, że nie trzeba robić za każdym razem kotletów schabowych, by rodzina była zadowolona. Ten kotlet wyróżnia się na tle innych i jest naprawdę smaczny.

Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, czy da się zrobić lepszego kotleta niż schabowego, to my odpowiadamy, że tak. Nie trzeba za bardzo się gimnastykować, by tak się stało, a do zrobienia czegoś smaczniejszego wystarczy tylko kilka składników. By jeszcze bardziej urozmaicić smak kotletów, warto dodać do nich składniki, po które nigdy wcześniej byś nie sięgnął.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne - takie jak w piątek na koloniach

Kotlety po generalsku wyróżniają się soczystością, która przeplata się z głębokim aromatem. Zrobienie ich to bułka z masłem i z pewnością każdy z nas poradzi sobie z tym przepisem. Na tle innych podobnych receptur wyróżniają się one składnikami, które się do nich dodaje. Przede wszystkim można w nich wyczuć smak cytryny, a także aromatyczny parmezan. 

Przepis na kotlety po generalsku

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki,
  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • skórka z połówki cytryny,
  • cytryna do podania,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Następnie osusz z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba. Podziel je na mniejsze kawałki, z których będą powstawać kotlety. Delikatnie rozbij je za pomocą tłuczka i oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.
  2. Na talerzu rozsyp bułkę tartą, dodaj do niej parmezan i skórkę z cytryny. Do miseczki wbij jajko i energicznie roztrzep je wraz z dodatkiem mleka. Na trzecim naczyniu rozsyp mąkę.
  3. Kawałki mięsa w pierwszej kolejności panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się on odpowiednio gorący, układaj na nim przygotowane kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Usmażone kotlety przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  6. Tak przyrządzone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Na sam koniec nie zapomnij o skropieniu ich sokiem z cytryny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.