Kotlety to na tyle popularne dania, że wykonujemy je bardzo często. Robimy je z różnego rodzaju mięsa i za każdym razem wychodzą smakowite. Poniższy przepis pokazuje, że nie trzeba robić za każdym razem kotletów schabowych, by rodzina była zadowolona. Ten kotlet wyróżnia się na tle innych i jest naprawdę smaczny.
Jak uratować przesolonego schabowego?, istock/@Chettarin
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, czy da się zrobić lepszego kotleta niż schabowego, to my odpowiadamy, że tak. Nie trzeba za bardzo się gimnastykować, by tak się stało, a do zrobienia czegoś smaczniejszego wystarczy tylko kilka składników. By jeszcze bardziej urozmaicić smak kotletów, warto dodać do nich składniki, po które nigdy wcześniej byś nie sięgnął.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne - takie jak w piątek na koloniach
Kotlety po generalsku wyróżniają się soczystością, która przeplata się z głębokim aromatem. Zrobienie ich to bułka z masłem i z pewnością każdy z nas poradzi sobie z tym przepisem. Na tle innych podobnych receptur wyróżniają się one składnikami, które się do nich dodaje. Przede wszystkim można w nich wyczuć smak cytryny, a także aromatyczny parmezan.
Przepis na kotlety po generalsku
Składniki
1 kg piersi z kurczaka,
4 łyżki mąki,
jajko,
60 ml mleka,
szklanka bułki tartej,
2 łyżki tartego parmezanu,
skórka z połówki cytryny,
cytryna do podania,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Następnie osusz z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba. Podziel je na mniejsze kawałki, z których będą powstawać kotlety. Delikatnie rozbij je za pomocą tłuczka i oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.
Na talerzu rozsyp bułkę tartą, dodaj do niej parmezan i skórkę z cytryny. Do miseczki wbij jajko i energicznie roztrzep je wraz z dodatkiem mleka. Na trzecim naczyniu rozsyp mąkę.
Kawałki mięsa w pierwszej kolejności panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się on odpowiednio gorący, układaj na nim przygotowane kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Tak przyrządzone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Na sam koniec nie zapomnij o skropieniu ich sokiem z cytryny.