Gulasz to danie, które może naprawdę porządnie nasycić. Już jedna porcja wystarczy, by zapełnić brzuch, choć i tak pewnie będziesz mieć ochotę na dokładkę. Gulasz z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy, a smakiem przebija nawet babcine propozycje.
Fot. Shutterstock, bonchan
REKLAMA
REKLAMA
Stoofvlees, znane również jako Vlaamse stoverij, to tradycyjne belgijskie danie, które z powodzeniem może konkurować z polskimi propozycjami. Składa się głównie z kawałków wołowiny duszonych w ciemnym piwie, często z dodatkiem cebuli, musztardy i przypraw. Kluczowym składnikiem jest belgijskie piwo, które nadaje potrawie głęboki, bogaty smak. Długie duszenie sprawia, że mięso staje się miękkie i aromatyczne, a sos zyskuje gęstą konsystencję.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Tradycyjnie stoofvlees serwowane jest z belgijskimi frytkami, które są smażone dwukrotnie, aby uzyskać chrupiącą skórkę i miękki środek. To połączenie rozpływa się w ustach i pobudza apetyt.
Przepis na belgijskie danie stoofvlees
Składniki na gulasz:
1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę,
2 posiekane cebule,
2 pokrojone w plastry marchewki,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki pszennej,
500 ml ciemnego piwa,
500 ml bulionu wołowego,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki gorczycy,
2 liście laurowe,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
300 g frytek belgijskich.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku lub rondlu na średnim ogniu podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną i będą lekko zrumienione.
Dodaj pokrojoną wołowinę i obsmaż ją z każdej strony, aż będzie lekko brązowa.
Posyp mięso mąką i wymieszaj, aby je równomiernie pokryć. Następnie wlej piwo i ponownie zamieszaj.
Wlej bulion, ocet winny, a także wrzuć gorczycę, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu.
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj, czy potrawa się nie przypala.
Kiedy stoofvlees jest gotowe, usuń gałązki ziołowe i liście laurowe. Dopraw potrawę do smaku.