• Link został skopiowany

Ciasto na pizzę dla każdego szwagra. Przepis jest łatwy, tylko załatw garnek

Ten przepis na pizzę może niektórych zastanowić, może też wydawać się, że to zbrodnia dla włoskiej kuchni. Możliwe, ale taką pizzą zajadają się nasi bliscy za oceanem. Jak zrobić pizzę chicagowską? Grube ciasto i mnóstwo dodatków niejednemu smakoszowi zawróci w głowie. Zjedź niżej po przepis na pizzę idealną na każde spotkanie. Szwagier Wojtek zjada blachę sam. (Tato, nie bądź zły, następnym razem zrobię więcej).
Pizza w stylu chicagowskim
OzProductions /Shutterstock

W USA wiadomo, wszystko jest "większe". Większa jest też pizza w stylu chicagowskim, a jej wyjątkowość polega na tym, że jest robiona w garnku. Ten smak to ekstaza dla każdego pizzoholika i nie tylko. Kocham pizzę włoską, ale moja rodzina woli pizzę na bogato. Robię ją z przepisu kuzyna z USA. Jest pyszna i pełna smaku. 

Zobacz wideo Jak zrobić ciasto na pizzę?

Pizza idealna dla każdego Polaka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny,
  • 230 ml letniej wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatkowo: 

  • sos pomidorowy (passata, czosnek, oregano, oliwa, sól, pieprz),
  • 300 g startego sera,
  • ok. 200 g mozzarelli,
  • ok. 200 g pieczarek w plastrach,
  • ok. 200 g ulubionej wędliny,
  • 1 cebula.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdżami instant. Wsyp je do miski, dodaj cukier oraz letnią wodę. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając oliwę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformuj je w kulę, miskę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (2-3 ząbki) oraz oliwę. Dopraw przyprawami i zagotuj.
  4. Pieczarki pokrój w plastry i podduś je chwilę na patelni razem z cebulą.
  5. Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Następnie uformuj z niego okrągły placek i przełóż do głębokiej patelni, tortownicy lub garnka (naczynie nie może mieć plastikowych elementów, które najpewniej stopią się w piekarniku).
  6. Na pizzę wyłóż połowę sera i mozzarelli. Następnie dodaj pieczarki oraz wędlinę. Połóż resztę sera i wierzch polej sosem.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Pizzę chicagowską piecz przez ok. 25-30 minut.
  8. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać serem lub dołożyć pikle.
Więcej o: