-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuchy chowają się przy tym śniadaniu. Wykorzystaj składnik z wczorajszego obiadu i gotowe
Racuchy chowają się przy tym śniadaniu. Wykorzystaj składnik z wczorajszego obiadu i gotowe
Śniadania już nigdy nie będą nudne, a to wszystko dzięki temu przepisowi. Zrobisz z niego placki, które przebijają naleśniki, a także słynne racuchy. Można je podawać na wiele różnych sposobów, ale dla mnie najlepsze są z miodem i owocami.
Jestem osobą, która bardzo lubi przyrządzać śniadania. Jednak niestety dzieje się też tak, że brakuje mi na nie pomysłu. Wtedy na ratunek przybywa internet, który w tej kwestii jest niezastąpiony. To właśnie tu możemy znaleźć morze inspiracji, które później przekładamy na talerz. W taki właśnie sposób zawitały w moim domu placki ryżowe.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Placki ryżowe można wykonać na śniadanie, kiedy to dzień wcześniej mieliśmy na obiad ryż. Zatem nie tylko wykorzystamy gotowy już składnik, a także mamy możliwość poznać nowe smaki. Do zrobienia takich placków nie trzeba za wiele, domyślam się, że większość składników masz już w kuchennych szafkach i lodówce. Wysmażone placuszki można oblać kremem czekoladowym, miodem lub podać z domowymi konfiturami. Jeśli jednak nie jesteś fanem słodkich śniadań, można te dodatki zamienić na coś innego. Wystarczy, że dodasz warzywa, ser i wytrawny sos.
Przepis na placki ryżowe
Składniki
- 250 g ugotowanego ryżu,
- 2 jajka,
- 20 g mąki pszennej,
- 30 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól, aż powstanie jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj porcje ciasta łyżką, bezpośrednio na patelnię, formując małe placki.
- Smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Gotowe odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Podawaj gorące, same lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt, miód, dżem czy owoce.