Racuchy chowają się przy tym śniadaniu. Wykorzystaj składnik z wczorajszego obiadu i gotowe

Śniadania już nigdy nie będą nudne, a to wszystko dzięki temu przepisowi. Zrobisz z niego placki, które przebijają naleśniki, a także słynne racuchy. Można je podawać na wiele różnych sposobów, ale dla mnie najlepsze są z miodem i owocami.

Jestem osobą, która bardzo lubi przyrządzać śniadania. Jednak niestety dzieje się też tak, że brakuje mi na nie pomysłu. Wtedy na ratunek przybywa internet, który w tej kwestii jest niezastąpiony. To właśnie tu możemy znaleźć morze inspiracji, które później przekładamy na talerz. W taki właśnie sposób zawitały w moim domu placki ryżowe.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placki ryżowe można wykonać na śniadanie, kiedy to dzień wcześniej mieliśmy na obiad ryż. Zatem nie tylko wykorzystamy gotowy już składnik, a także mamy możliwość poznać nowe smaki. Do zrobienia takich placków nie trzeba za wiele, domyślam się, że większość składników masz już w kuchennych szafkach i lodówce. Wysmażone placuszki można oblać kremem czekoladowym, miodem lub podać z domowymi konfiturami. Jeśli jednak nie jesteś fanem słodkich śniadań, można te dodatki zamienić na coś innego. Wystarczy, że dodasz warzywa, ser i wytrawny sos.

Przepis na placki ryżowe

Składniki

  • 250 g ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 30 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj porcje ciasta łyżką, bezpośrednio na patelnię, formując małe placki.
  3. Smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  4. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  5. Podawaj gorące, same lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt, miód, dżem czy owoce.
Co robisz z ryżu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.