Domowa kawa mrożona może smakować jak z cukierni. Potrzebujesz tylko czterech składników

Kawa mrożona to prawdziwe zbawienie w czasie upałów i pyszny deser w jednym. Jak zrobić kawę mrożoną w domu, żeby smakowała jak z modnej kawiarni? Nie musisz wydawać niemałej sumki na orzeźwiający napój na mieście - najlepszą kawę mrożoną zrobisz z czterech składników, a my już mówimy co i jak. Masz lody w zamrażarce? No to już połowa sukcesu.

Kawa mrożona to chyba najlepsza rzecz, którą możemy się raczyć, gdy żar leje się z nieba. Oczywiście przyjemnie jest wstąpić do modnej kawiarni w drodze z pracy czy zakupów, ale po co wydawać całkiem spore pieniądze, jak za połowę tej kwoty możemy w domu zrobić równie pyszną, a nawet lepszą kawę mrożoną. Co jest ważne? Oprócz esencji zaparzonej z kawy rozpuszczalnej ważne są lody - jeśli wybierzesz czekoladowe, twoja kawa mrożona będzie po prostu fantastyczna.

Zobacz wideo Zobacz przepis na kultowe ciasto z PRL

Domowa kawa mrożona - przepis na napój i deser w jednym

Składniki:

  • 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 łyżki kakao lub czekolady startej na tarce o małych oczkach,
  • ok. 1,5 szklanki lodów czekoladowych lub kakaowych,
  • 2 szklanki skruszonego lodu.

Kawa mrożona - sposób wykonania:

  1. Kawę zaparz w połowie szklanki gorącej wody i pozostaw, by przestygła. Kiedy ostygnie, włóż ja do lodówki, by porządnie się schłodziła.
  2. Przygotuj blender i do miski wlej zimną kawę, dodaj lody oraz lód. Całość dokładnie zmiksuj, by lód rozkruszył się na maleńkie kawałki - powinny być jedynie delikatnie wyczuwalne.
  3. Mrożoną kawę przelej do szklanek i dodaj startą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.