• Link został skopiowany

Najlepszy do kurczaka i grillowanych warzyw. Jak zrobić sos czosnkowy? Nie ma łatwiejszego przepisu

Wszyscy Polacy uwielbiają sos czosnkowy i najchętniej dodają go do pizzy, hot dogów i generalnie do wszystkiego, do czego się da. Przepis na sos czosnkowy jest banalny, ale pewnie się zdziwisz, kiedy ci powiem, że nie potrzebny będzie ci ani nóż, ani praska do czosnku. Ten przepis cię oczaruje - jest najlepszy na świecie.
Sos czosnkowy
New Africa /Shutterstock

Trudno sobie wyobrazić bardziej uniwersalny sos niż sos czosnkowy. Ulubiony sos do hot dogów ze stacji? Czosnkowy. Z czym najlepiej smakują nuggetsy? Wiadomo, z sosem czosnkowym. Co najlepsze do dań z grilla? Raczej nie inaczej - sos czosnkowy. Dziś mamy dla was właśnie taki uniwersalny przepis na sos czosnkowy, który jest pełen smaku i aromatu, jednak nie jest tak ostry, jak czasami wychodzi z surowych ząbków. Zrób sos czosnkowy z pieczonego czosnku - po inny nie sięgniesz już nigdy w życiu. 

Zobacz wideo Przepis na włoski przysmak w nowym wydaniu

Jak zrobić sos czosnkowy? Odpalaj piekarnik i go dzieła

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina,
  • sol, pieprz, szczypta suszonego oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sos czosnkowy z pieczonego czosnku - sposób wykonania:

  1. Zajmij się czosnkiem. Główki przekrój na pół w poprzek. Nie musisz obierać ich z łupin. Następnie lekko osól i natrzyj oliwą.
  2. Czosnek owiń folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż czosnek będzie całkowicie miękki, wręcz maślany.
  3. Czosnek wyciśnij do miski i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj majonez, jogurt grecki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano oraz sokiem z cytryny lub octem winnym.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz dowolnie wykorzystywać sos z pieczonego czosnku. Idealnie smakuje jako dodatek do mięs na zimno lub grillowanych warzyw.

Do sosu czosnkowego możesz dodać posiekany koperek lub kilka płatków chili, a nawet startego ogórka. Gwarantuję, że kiedy postawisz miseczkę z takim sosem na stole, każdy będzie się powstrzymywać, żeby nie jeść go łyżkami. Co więcej, taki sos czosnkowy nie ma aż tak silnego aromatu, więc spokojnie możesz go jeść przed randką lub podać na romantyczną kolację. 

Więcej o: