-
Haps
-
Jak przygotować
- Papryka faszerowana jak od szefa kuchni. Grzybki tu zagrają i dodadzą smaku
Papryka faszerowana jak od szefa kuchni. Grzybki tu zagrają i dodadzą smaku
Pyszny obiad bez mięsa? Porzuć kotlety sojowe, smażone boczniaki i ryż z warzywami. Ten obiad na pewno zawojuje ci w głowie i zdziwisz się, jak łatwo się go robi. Tu kluczem są pezyprawy.
Obiad bez mięsa to dla wielu z nas zwykłe i przewidywalne przepisy. Dla niektórych zwykły i przewidywalny wydaje się przepis na paprykę faszerowaną, ale nie tym razem. Pani Jadzia jest koleżanką z pracy mojej cioci i razem gotują na weselach i różnych uroczystościach w lokalu. Często bywają goście, którzy nie jedzą mięsa. Zjadłam kiedyś taką paprykę i przepadłam. Ta papryka faszerowana jest boska, a co ważne - syci na długo.
Zobacz wideo Jak zrobić rosół? Zobacz nasze wideo
Papryka faszerowana - idealny obiad bez mięsa
Składniki:
- 6 czerwonych lub żółtych papryk,
- ok. 200 g ryżu,
- kilka dużych pieczarek lub boczniaków (ok. 100 g),
- 1 por,
- 1 cukinia,
- 1/3 szklanki bulionu,
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka,
- oliwa lub masło do smażenia,
- opcjonalnie: kilka jajek lub starty ser.
Papryka faszerowana: sposób wykonania
- Ryż ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pieczarki lub boczniaki pokrój w mniejszą kostkę, pieczarki możesz także zetrzeć na tarce. Por posiekaj, a cukinię pokrój w kostkę, także dość drobną. Czosnek z kolej przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, kiedy się rozgrzeje, dodaj pora i go zeszklij. Następnie dorzuć grzyby i odparuj z ich nadmiar wody. Dodaj cukinię i podsmażaj, aż zacznie robić się miękka.
- Na patelnię wsyp półtwardy ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej całość bulionem, dodaj czosnek oraz przyprawy i passatę. Duś całość, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.
- Kiedy składniki duszą się na patelni, przygotuj papryki. Odetnij z nich górne części wraz z ogonkami i usuń gniazda nasienne.
- Kiedy ryż już wchłonie smak duszonych warzyw, powstałym farszem wypełnij papryki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do momentu, aż skórka papryki zacznie się marszczyć, powinno to zająć ok. 40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia możesz posypać papryki startym serem.