-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ma dnia, żebym jej nie piła. Na te upały jest idealna i nie ma sobie równych
Nie ma dnia, żebym jej nie piła. Na te upały jest idealna i nie ma sobie równych
Upały, które przeżywamy w ostatnich dniach dają nam naprawdę w kość i wiele osób nie wie, jak sobie z nimi radzić. Gdy za oknem są tak wysokie temperatury podstawą jest, by się odpowiednio nawadniać. W tym może pomóc poniższy napój, który piję codziennie i który mnie ochładza. Zrobienie go to mniej niż 20 minut.
Jestem wielką miłośniczką lata, ale nawet i mnie czasem przemęczają występujące upały. Nie jest łatwe w nich funkcjonować, dlatego warto szukać sposobów, jak można siebie ochłodzić. Klimatyzacja i wiatraki nie zawsze pomagają, dlatego warto użyć specjalnych patentów. Są to między innymi chłodne napoje i dania, a także desery. Dziś chcę pokazać napój, który piją codziennie i który odpowiednio mnie nawadnia, a do tego chłodzi od środka.
Mrożoną herbatę każdy dobrze zna i zapewne większość osób stosuje. Jeśli jednak jesteś osobą, która nie wpadła na pomysł jej zrobienia, to poniżej znajdziesz idealny przepis. Zrobienie tej receptury jest banalnie proste, a jej ilość spokojnie wystarczy na kilka porcji. Poczęstuj nią najbliższych, a zobaczysz, że będą prosić byś zrobił jej więcej.
Przepis na herbatę mrożoną
Składniki
- 4 torebki czarnej herbaty,
- 1 litr wody,
- cukier do smaku,
- sok z 2 cytryn,
- cytryna pokrojona w plasterki,
- pomarańcza pokrojona w plasterki,
- garść świeżej mięty,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania
- Zagotuj litr wody i zalej nią torebki herbaty w dużym dzbanku. Parz herbatę przez 5-7 minut, a następnie usuń torebki herbaty. Do gorącej herbaty dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj do wszystkiego sok z cytryn i dokładnie wymieszaj. Odstaw herbatę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki, aby całkowicie się schłodziła.
- Przed podaniem dodaj plasterki cytryny, pomarańczy i świeżą miętę do dzbanka.
- Gotową herbatę wlej do szklanek wypełnionych kostkami lodu. Ozdób każdą szklankę dodatkowym plasterkiem cytryny lub pomarańczy oraz listkiem mięty.