Przepis na zupę z botwiny. Nie pierkwacz się, prostota zawsze się obroni
Zupa z botwiny. Tak prosta, jak tylko się da. Najlepsza na lato, ale musisz wiedzieć, że nie tylko buraki grają tu rolę. Starsze panie mogą się obrazić. Niektóre nie znają tego sera.
Jak zrobić zupę z botwinki? To chyba jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad. Zupa z botwinki jest nie tylko pyszna, lecz także tania - wszak trwa sezon na nowalijki, a botwinka z całą pewnością się do nich zalicza. Jak zatem zrobić najlepszą zupę z botwinki? Nie zapomnij o soku z cytryny. Ten dodatek niesamowicie podrasuje smak letniej zupy. Polecam z całego serca - lepszej botwinki ze świecą szukać.
Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Zobacz nasze wideo
Szybka zupa z botwiny. Najlepszy przepis
Składniki:
- 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
- 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
- 2 marchewki,
- kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
- masło (ok. 1 czubata łyżka),
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie),
- sok wyciśnięty z jednej niewielkiej cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- do podania kilka jajek na twardo.
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
- Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
- Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
- Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
- Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok.