Posiekaj cebulę, włóż do słoika i zalej tym. Tak zrobisz najlepszy dodatek do sałatek i burgerów

Od jakiegoś czasu wielu z nas może zastanawiać się, co można włożyć do słoika, by zimą mieć coś dobrego. Ostatnio natknęłam się na ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Później możesz dodać ten przysmak do sałatek, mięs i pizzy.

Lato daje nam wiele pyszności, które z łatwością możemy zamknąć w słoiku. Później, w okolicach zimy otwieramy je i delektujemy się smakiem, który w tym czasie powstał. Wybór przetworów, które można teraz zrobić nie należy do najprostszych, lecz gdy teraz na coś postawimy, później będziemy bardzo zadowoleni.

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Zegar tyka, a my mamy coraz mniej czasu na przyrządzenie letnich przetworów. Jeśli do tej pory zastanawiasz się, co takiego zrobić, to my przynosimy rozwiązanie. Marynowana cebula jest idealnym przykładem, który robi się bardzo szybko. Gdy jest gotowa, można ją dodać do sałatek, kanapek, burgerów, czy pizzy. Niezależnie od tego, gdzie wyląduje, jej smak będzie zachwalany. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych kroków, a będzie ona najsmaczniejsza na świecie.

Przepis na czerwoną cebulę do słoików

Składniki

  • 3 średnie czerwone cebule,
  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. W małym garnku zagotuj ocet jabłkowy, wodę, cukier, sól, pieprz, gorczycę, czosnek i liść laurowy. Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  2. Umieść pokrojoną cebulę w słoiku i zalej gorącą marynatą. Upewnij się, że cebula jest całkowicie zanurzona w płynie. Zakręć słoik i odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny przed spożyciem.
  3. Marynowana cebula będzie gotowa do użycia po upływie tego czasu i może być przechowywana w lodówce przez kilka tygodni.
Więcej o: