Na niedzielny obiad nie rób w żadnym wypadku rosołu. Ta zupa krem okazuje się dużo smaczniejsza

Niedziela kojarzyć się może z aromatycznym zapachem bulionu z makaronem, a także kotletem schabowym. Jednak niektórzy z nas chcą czasem odejść od tych tradycyjnych smaków na rzecz czegoś innego. Jeśli też tak masz, to ten przepis ci się spodoba.

Rosół jest takim klasykiem, że zna go chyba każdy. Oprócz tego, że jest samodzielnym daniem, jest również bazą do wielu innych potraw. Można na jego podstawie zrobić inne zupy na przykład pomidorową lub ogórkową, a także wiele sosów do mięs. Rosół z makaronem podaje się nie tylko w niedzielę, jest również głównym daniem na weselach, komuniach i chrzcinach. Gdy w ciągu rok jemy go tak często, może się w końcu znudzić. Dlatego warto od czasu do czasu zamienić go na coś innego.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Jeśli czujesz, że to odpowiedni moment na zjedzenie czegoś innego niż rosół, to ta zupa jest idealna. Połączenie warzyw ze śmietanką, mlekiem i serem okazuje się strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu potrawa staje się kremowa i aksamitna. Do podania możesz udekorować ją grzankami własnej roboty lub prażonymi migdałami.

Przepis na zupę serowo-brokułową

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • marchewka,
  • 750 ml bulionu,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 400 g startego sera cheddar,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki, a łodygi obierz i pokrój na małe kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i przezroczysta.
  3. Dodaj startą marchewkę i kawałki łodyg brokułu, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Do mieszanki warzyw wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, smaż całość przez około 1-2 minuty.
  5. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadź całość do wrzenia.
  6. Do całości dodaj różyczki brokułu, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż brokuł będzie miękki.
  7. Wlej mleko i śmietanę kremówkę, dobrze wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia.
  8. Dodaj starty ser cheddar, mieszaj, aż ser się rozpuści i zupa będzie gładka.
  9. Dopraw zupę solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu lub mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Więcej o: