• Link został skopiowany

Zamiast robić jajecznicę, tak wykorzystaj jajka. Wystarczy połączyć je z tym i śniadanie gotowe

Często zachodzimy w głowę, jakie śniadanie przygotować o poranku, by było smaczne i pożywne. Stawiamy zazwyczaj na klasyczne smaki, jednak i one mają w naszych domach swój kres. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejsze śniadanie, to ta propozycja jest idealna. Wykorzystasz jajka, ale dodasz do nich coś jeszcze.
Puszysty omlet na słodko. Z tymi dodatkami smakuje nieziemsko.
Fot. Pixabay

Jajka to najbardziej klasyczny wybór jeżeli chodzi o robienie śniadań. Można z nich zrobić naprawdę wiele, a najpopularniejszą propozycją jest jajecznica lub omlet. To drugie danie jest oczywiście pyszne, ale okazuje się, że można je zrobić inaczej, niż zawsze je robimy. Zamiast dodawać do jajek warzywa i wysmażać całość na patelni, wystarczy dodać coś innego. Dzięki temu podajemy bliskim coś innego niż zazwyczaj.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser

Omlet z naszego przepisu jest podawany na słodko i można w nim wyczuć słodycz i owocowy posmak. Głównym składnikiem jest jabłko, które wysmażone i połączone z miodem tworzy niezapomniany smak. Nie dodaje się jednak do niego mąki, a zamiast niej wrzuca się opłatki owsiane. Taka propozycja jest bardzo zdrowa i przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz do niej wrzucić cokolwiek tylko chcesz, wszystko zależy od twoich upodobań smakowych. 

Przepis na omlet owsiany z jabłkiem

Składniki

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • małe jabłko,
  • łyżka miodu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jabłko umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. W misce roztrzep jajka, dodaj płatki owsiane, miód, cynamon i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
  4. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię, równomiernie rozprowadź. Na wierzchu omleta ułóż plasterki jabłka.
  5. Smaż całość na średnim ogniu, aż spód omleta się zetnie, a wierzch będzie lekko ścięty.
  6. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż jabłka lekko się zarumienią. Po tym czasie przełóż omlet na talerz i podawaj na ciepło.
Więcej o: