Od dziś nie wrzucam do zupy zwykłego makaronu. Zamiast tego dodaję to
By nawet najnudniejszą zupę zamienić w coś ciekawego i dobrego nie trzeba wcale wiele. Wystarczy jedna zmiana i cała potrawa zyskuje na smaku. Tak właśnie jest w tym przypadku. Do tej potrawy nie dodałam klasycznego makaronu, tylko wrzuciłam to.
Letnie dni zachęcają do odkrywania nowych kulinarnych smaków, które mogą być jednocześnie lekkie, sycące i pełne aromatu. Szukając idealnego dania, które zaspokoi nasze podniebienia, warto zwrócić uwagę na połączenie świeżych warzyw, delikatnych mięs i przypraw. Właśnie takie mieszanki są w stanie przynieść nam prawdziwą ucztę, będąc prostymi w przygotowaniu i doskonałymi na letnie obiady czy kolacje.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa tortellini z kurczakiem jest idealnym przykładem takiego letniego dania. To sycąca potrawa, w której delikatne kawałki kurczaka, świeże warzywa i aromatyczne przyprawy łączą się z miękkimi, nadziewanymi pierożkami tortellini. Ta zupa nie tylko dostarcza mnóstwa smaków, ale również jest świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw. Podawana na ciepło, może być również serwowana w nieco chłodniejszej formie, co czyni ją wszechstronną i idealną na każdy dzień.
Przepis na zupę tortellini z kurczakiem
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka,
- łyżka oliwy z oliwek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1,5 l bulionu,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g tortellini z ulubionym nadzieniem,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 250 g startego parmezanu.
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Wyjmij kurczaka z garnka i odstaw na bok.
- W tym samym garnku zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki i seler, smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj pokrojone pomidory, bulion, oregano i bazylię. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
- Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj usmażonego kurczaka i szpinak, gotuj całość jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
- Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj danie posypane startym parmezanem.