Na stołach podczas polskich imprez wciąż królują konkretne sałatki. Jarzynowa, oczywiście nasza "królowa", nie może zabraknąć sałatki gyros, lekkiej sałatki greckiej lub klasycznego cezara. Oczywiście te sałatki są pyszne, ale warto czasami sięgnąć po coś nowego i jeżeli spróbujecie sałatki z mojego przepisu, będziecie zachwyceni. Jest lekka, aromatyczna i idealna na letnie spotkania.
Zobacz wideo Ten przepis na sałatkę cię zachwyci. Zobacz nasze wideo
Lekka sałatka z makaronem. Idealna na kolację i do grilla
Składniki:
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 300 g szynki w całości,
- 2 duże zielone ogórki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół kostki sera, użyłam emmentalera (ok. 200 g),
- sól, pieprz, majonez, odrobina musztardy.
- pęczek koperku.
Sałatka z makaronem orzo - sposób wykonania:
- Makaron orzo ugotuj al dente w wodzie z solą. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się resztą składników.
- Paprykę pokrój w kostkę, ogórka także - nie musisz go obierać, jednak przed pokrojeniem dokładnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój w kostkę także szynkę oraz ser i wszystko przełóż do miski.
- Dodaj przestudzony makaron i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez, a także odrobinę musztardy.
- Sałatkę wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na jakieś 2 godziny, żeby smaki zdążyły się połączyć. Jednak jeśli przechowujesz ją w lodówce, najlepiej szczelnie przykryj miskę - aromat czosnku może być dość intensywny i przeniknąć do innych produktów.
Jeśli wśród twoich bliskich są osoby, które nie mogą jeść makaronu przez wzgląd na gluten, zamiast makaronu możesz użyć długoziarnistego ryżu ugotowanego al dente. Kiedyś zamiast szynki użyłam wędzonej piersi z kurczaka - ta wersja także jest smaczna i na pewno wpasuje się w twój gust.