To sałatka na każdą okazję. Jest pyszna i sycąca, a najlepszy jest wyrazisty sos

Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, a jarzynowa i gyros już ci się znudziły? Poznaj przepis na sałatkę paseczkową, która jest idealna i na grilla i na każdą inną okazję. Składniki są tanie, ale to sos robi całą robotę. Jest wyrazisty i świetnie łączy składniki. Mogę tę sałatkę jeść i jeść i nigdy nie mam dosyć.

Sałatka paseczkowa jest obowiązkowym elementem imprezowego i grillowego menu. Świetnie pasuje na każdą okazję i ma na tyle uniwersalny smak, że z pewnością zasmakuje każdemu. Większość składników kroi się w paski, wyjątek stanowią marynowane grzybki - je polecam pokroić w kostkę. Zresztą sposób kojenia nie jest aż tak istotny - liczy się smak, a sos doskonale go podkręci. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na wyśmienity tabbouleh

Sałatka paseczkowa na weekend - lepsza od gyrosa

Składniki:

  • 400 g mortadeli,
  • 300 g żółtego sera,
  • ok. 250 g ogórków korniszonów,
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka kaparów (opcjonalnie),
  • ok. 150 g marynowanych pieczarek lub innych marynowanych grzybków,

Sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka paseczkowa - sposób wykonania:

  1. Sałatka paseczkowa - jak sama nazwa wskazuje, stworzona jest z pasków. Wszystkie składniki pokrój w cienkie paski. Z grzybami może być problem - je możesz pokroić w kostkę, a kapary na pół lub na ćwierć. Całość przełóż do miski.
  2. Przygotuj sos. Do miseczki włóż majonez, dodaj musztardę oraz sos Sriracha. W przepisie podałam łyżeczkę - jeśli lubisz jednak pikantny smak, dodaj więcej lub dołóż odrobinę pieprzu cayenne. Dołóż także czosnek niedźwiedzi i przyprawy. Całość wymieszaj.
  3. Powstałym sosem zalej składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij oczywiście o odrobinie octu jabłkowego - jeśli dodasz za dużo Srirachy, ten dodatek nie będzie potrzebny. Pamiętaj, że kapary same w sobie są już dość intensywne w smaku.
  4. Sałatkę wymieszaną z sosem włóż do lodówki na 2 godziny. Wówczas składniki się połączą, a smaki się przenikną. Taka sałatka "po taniości" będzie smakowała każdemu.

Wskazówka: Do sałatki paseczkowej możesz dodać ugotowane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Taka sałatka będzie idealna do grilla, więc zapamiętaj ten przepis na później. Pamiętaj jednak, żeby wybierać ziemniaki o niskiej zawartości skrobi. Wówczas nie rozpadną się podczas gotowania. 

Więcej o: