-
Haps
-
Jak przygotować
- Połączyłam składniki jak na sernik i powstało to. Nie trzeba piec, wystarczy patelnia i kilka minut smażenia
Połączyłam składniki na sernik i powstało to. Nie trzeba piec, wystarczy patelnia i kilka minut smażenia
Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków i bez dwóch zdań kocha go również cały świat. Pomimo jego smaku, nie często postanawiamy go wykonać, a to ze względu na czas przyrządzania. Odkryłam ostatnio sposób na przyspieszenie tego procesu, który jest strzałem w dziesiątkę.
Sernik kocha cały świat, a za najlepsze kawałki można naprawdę wiele zapłacić. Dużo restauracji i cukierni robił swoje własne ciasto, które bardzo szybko są wykupywane. W domu również można przyrządzić ten deser w świetny sposób, lecz mało kto podejmuje się tego zadania, ze względu na jeden powód. Jest nim oczywiście czas przyrządzania, który musimy poświęcić, by zrobić tę słodkość. Nie każdy ma na to czas i ochotę, dlatego idziemy na łatwiznę i kupujemy go na mieście. Okazuje się jednak, że można go odtworzyć w prosty sposób, nie marnując ilości czasu. Potrzebujesz tylko kilku składników i patelni.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Czy słyszałeś kiedyś o ekspresowym pomyśle na serniczki, które można wykonać na zwykłej patelni? Jeśli nie to ten sposób może być twoim dużym odkryciem. Takie serniczki robi się ekspresowo, nie trzeba do nich dużej ilości składników, a smakują bardzo podobnie do klasycznego ciasta. Można je jeść na śniadanie lub podawać jako deser.
Przepis na serniczki z patelni
Składniki
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 250 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy, delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wbij jajko i wkrusz twaróg. Całość dokładnie zagnieć do połączenia wszystkich produktów. Gdyby ciasto nie chciało się z sobą lepić, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj płaskie, okrągłe placki. Nie powinny być one cienkie, ale też nie za grube. Najlepiej jak będą miały około 2 cm grubości.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tak rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej podsmażać je na małym ogniu, by środek mógł się odpowiednio zrobić, a wierzch się nie przypalił.
- Tak przygotowane serniczki podawaj z sosem owocowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!