Teściowa w niedzielę robi te kotlety. Żadne schabowe, bo mięso macza w tym cieście

Niektórym może się wydawać, że niedziela bez kotletów schabowych to dzień stracony. Te klasyczne kotlety robi się u niektórych co tydzień i jest to rytuał, którego nie można pominąć. Do tej pory też tak myślałam, jednak teściowa ostatnio zrobiła te kotlety, które okazały się smaczniejsze od klasyków. Były miękkie i delikatne, a to za sprawą ciasta, w którym były zamoczone.

Niedziela to czas odpoczynku, a także spędzanie jej w gronie rodziny. Oprócz wolnego czasu charakteryzuje się również uroczystym obiadem, na którym nie możesz zabraknąć dwóch kluczowych potraw. Jedna z nich to oczywiście rosół, który swoim aromatem przyciąga wszystkich do kuchni. Zaraz za tą smakowitą zupą podaje się kotlety, większość domów stawia na schabowe. Podawane są one z ziemniakami i mizerią, a każdy się nimi zachwyca.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Do tej pory myślałam, że nie ma nic smaczniejszego od kotletów schabowych, jednak się myliłam. Dzięki teściowej poznałam ten przepis i okazało się, że te kotlety są dużo smaczniejsze. Mięso jest delikatne i soczyste, a panierka chrupiąca i pełna smaku. By całość tak świetnie smakowała, wykorzystaj ciasto naleśnikowe, w którym namoczone jest mięso. To właśnie ono tworzy skorupę, która po wysmażeniu tak świetnie smakuje i prezentuje się lepiej niż bułka tarta.

Przepis na pierś z kurczaka w cieście

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka oczyść, przemyj, a następnie pokrój na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  2. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól, pieprz, obie papryki i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki kurczaka zanurz w cieście naleśnikowym, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ciasto będzie złociste, a kurczak w środku usmażony.
  4. Po usmażeniu kurczaka, odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. frytkami lub sałatką.
Więcej o: