Nie wiedziałam, co dziś podać na obiad, więc wygrzebałam ten przepis. Mięso rozpływa się w ustach

Czasem nie trzeba wiele, by cieszyć się niezapomnianym smakiem aromatycznych potraw. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i wychodzi z tego coś naprawdę niesamowicie pysznego. Dziś obudziłam się z myślą, że nie mam pomysłu na obiad, ale później przypomniałam sobie o tym. To był genialny pomysł, by to zrobić.

Czasami początek tygodnia przychodzi z brakiem pomysłów na smaczny i prosty obiad. Po weekendzie często szukamy przepisów, które pozwolą szybko przygotować pożywny posiłek bez zbędnego wymyślania. W takich momentach warto sięgnąć po potrawy, które łączą delikatne smaki z sezonowymi warzywami.

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Gulasz drobiowy z cukinią to idealna propozycja na poniedziałkowy obiad. Łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku i aromatu, naprawdę jest ciekawą propozycją. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z soczystą cukinią i przyprawami tworzy sycącą potrawę, która doskonale sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i danie na wynos, gdy musimy iść do pracy. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to danie.

Przepis na gulasz drobiowy z cukinią

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka,
  • średnia cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój na półplasterki, a cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się miękkie. Dodaj kurczaka i smaż, aż mięso się zarumieni. Następnie dodaj paprykę i cukinię, smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  3. Następnie wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec posyp natką pietruszki.
  5. Gotowy gulasz podawaj na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami. Może to być kasza lub ryż, a także różnego rodzaju sałatki. Smacznego!
Więcej o: