-
Haps
-
Jak przygotować
- Zabrałam je do pracy i każdy zapytał o przepis. To chwila roboty, a efekt piorunujący
Zabrałam je do pracy i każdy zapytał o przepis. To chwila roboty, a efekt piorunujący
Powrót do pracy po urlopie, lub do szkoły po wakacjach może być niesamowicie ciężki. Jednak takie chwile może umilić przekąska, która swoim smakiem i aromatem zachwyca wszystkich dokoła. Poniższy przepis jest tego dobrym przykładem. Robi się go szybko, a efekt jest naprawdę świetny.
Czasami potrzebujemy pomysłu na przekąskę, która nie tylko będzie smaczna, ale również wygodna do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Szukamy czegoś, co dobrze smakuje na zimno, ale także można podgrzać, jeśli mamy taką możliwość. W takich momentach warto sięgnąć po przepisy, które łączą prostotę z wyjątkowym smakiem, a przy okazji świetnie komponują się z domowymi sosami.
Ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym to idealne rozwiązanie na takie sytuacje. Przygotowanie ich jest szybkie, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika przekąsek. Miękkie ciasto drożdżowe otula aromatyczne, soczyste mięso mielone, tworząc pyszne ślimaczki, które z łatwością można zabrać ze sobą w drogę. Poniżej znajdziesz przepis na tę smakowitą przekąskę.
Przepis na ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- 300 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku wraz z cukrem i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz zaczyn drożdżowy. Wbij jedno jajko i wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie gotowe. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozłóż na nim mięso mielone i zroluj jak roladę. Pokrój na plastry o grubości około 2-3 cm.
- Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wysmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż będą złociste. Podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem.