To ulubiona pizza mojej rodziny. Mąż zjada blachę na raz, a to przez pulchne i mięciutkie ciasto

Pizza pochodzi z Włoch, oryginalny przepis wywodzi się z Neapolu, ale to danie migiem podbiło cały świat. Jak wiadomo, co naród, to smak i ta pizza, o której dziś opowiemy, nie przypomina tej neapolitańskiej. Jednak jest tak pyszna, że nie można tak po prostu nie wziąć dokładki. To za sprawą puszystego, mięciutkiego ciasta i całej fury dodatków. Mój mąż życzy sobie na urodziny co najmniej trzy blachy tej pizzy zamiast tortu.

Dziś mamy dla was przepis na pizzę, która zmiecie was z nóg smakiem i aromatem. Będzie to pizza w stylu amerykańskim. W USA wiadomo, wszystko jest "większe". Większa jest też pizza w stylu chicagowskim, a jej wyjątkowość polega na tym, że jest robiona w garnku lub głębokiej blasze. Ten smak to ekstaza dla każdego pizzoholika i nie tylko. Kocham pizzę włoską, ale moja rodzina woli pizzę na bogato. Robię ją z przepisu, który poznała moja mama jeszcze w latach dziewięćdziesiątych. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszną pizzę

Przepis na pizzę na bogato. Rodzina woli ją od włoskiej

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny,
  • 230 ml letniej wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatkowo:

sos pomidorowy (passata, czosnek, oregano, oliwa, sól, pieprz),

  • 300 g startego sera, polecam mozzarellę,
  • ok. 200 g pieczarek w plastrach,
  • ok. 200 g ulubionej wędliny, może być salami lub szynka, 
  • kilka plastrów papryki,
  • garść szpinaku (opcjonalnie),
  • oliwki lub kapary,
  • 1 cebula.

Pizza po amerykańsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdżami instant. Wsyp je do miski, dodaj cukier oraz letnią wodę. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając oliwę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformuj je w kulę, miskę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (2-3 ząbki) oraz oliwę. Dopraw przyprawami i zagotuj. Pieczarki pokrój w plastry i podduś je chwilę na patelni razem z posiekaną cebulą.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Następnie uformuj z niego okrągły placek i przełóż do głębokiej patelni, tortownicy lub garnka (naczynie nie może mieć plastikowych elementów, które najpewniej stopią się w piekarniku).
  5. Na pizzę wyłóż połowę sera. Następnie dodaj pieczarki oraz wędlinę. Połóż resztę sera i wierzch polej sosem.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Pizzę chicagowską piecz przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać serem lub dołożyć pikle.
Więcej o: