-
Haps
-
Jak przygotować
- Pod koniec wakacji zawsze robię te pomidory do słoika. Nie zapominam o dwóch dodatkach
Pod koniec wakacji zawsze robię te pomidory do słoika. Są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach
Wszyscy kochamy pomidory i kiedy trwa sezon, zajadamy się nimi do woli i robimy najróżniejsze przetwory. Wśród mich nie może zabraknąć passat, przecierów oraz soków. Nie każdy jednak robi taką sałatkę, a szkoda, bo jest pyszna i pasuje do wielu dań. Zielone pomidory do słoika na zimę robię zawsze pod koniec wakacji, są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach.
Zielone pomidory nie nadają się do jedzenia na surowo, jednak po obróbce są naprawdę pyszne. Są kwaskowe i przez to świetnie nadają się do przetworów. Sałatka z zielonych pomidorów będzie idealną przekąską oraz dodatkiem do obiadów, szczególnie pieczonych mięs i kotletów. Oprócz zielonych, twardych pomidorów, włóż do słoika cebulę i małą papryczkę chili.
Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić kiszone pomidory
Zielone pomidory do słoika na zimę - z tymi dodatkami są najlepsze
Składniki:
- 1 kg niewielkich, zielonych pomidorów,
- 3 średnie cebule, mogą być czosnkowe,
- 1,5 łyżki soli kamiennej,
- kilka małych papryczek chili (po jednej na słoik),
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 125 ml octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ponadto: do każdego słoika dodaj 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe.
Zielone pomidory do słoików - sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plastry. Następnie przełóż je do miski i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na cały dzień. Po ok. 12 godzinach wylej wodę, którą puściły pomidory.
- Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pomidorami. Całość wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy i małą papryczkę. Pomidory i cebulę ułóż dość ciasno, ale postaraj się nie uszkodzić pomidorów.
- Słoiki zalej gorącą zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Kiedy słoiki ostygną, zanieś je w ciemne i najlepiej chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.