Wszyscy kochamy pomidory i kiedy trwa sezon, zajadamy się nimi do woli i robimy najróżniejsze przetwory. Wśród mich nie może zabraknąć passat, przecierów oraz soków. Nie każdy jednak robi taką sałatkę, a szkoda, bo jest pyszna i pasuje do wielu dań. Zielone pomidory do słoika na zimę robię zawsze pod koniec wakacji, są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach.
zdjęcie ilustracyjne, pilipphoto, iStock
REKLAMA
REKLAMA
Zielone pomidory nie nadają się do jedzenia na surowo, jednak po obróbce są naprawdę pyszne. Są kwaskowe i przez to świetnie nadają się do przetworów. Sałatka z zielonych pomidorów będzie idealną przekąską oraz dodatkiem do obiadów, szczególnie pieczonych mięs i kotletów. Oprócz zielonych, twardych pomidorów, włóż do słoika cebulę i małą papryczkę chili.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić kiszone pomidory
Zielone pomidory do słoika na zimę - z tymi dodatkami są najlepsze
Składniki:
1 kg niewielkich, zielonych pomidorów,
3 średnie cebule, mogą być czosnkowe,
1,5 łyżki soli kamiennej,
kilka małych papryczek chili (po jednej na słoik),
Zalewa:
500 ml wody,
125 ml octu,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki oleju roślinnego,
ponadto: do każdego słoika dodaj 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe.
Zielone pomidory do słoików - sposób wykonania:
Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plastry. Następnie przełóż je do miski i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na cały dzień. Po ok. 12 godzinach wylej wodę, którą puściły pomidory.
Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pomidorami. Całość wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy i małą papryczkę. Pomidory i cebulę ułóż dość ciasno, ale postaraj się nie uszkodzić pomidorów.
Słoiki zalej gorącą zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Kiedy słoiki ostygną, zanieś je w ciemne i najlepiej chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.