Poznałam ten przepis i przestałam jeść pomidorową i ogórkową. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiona

Zupy albo się kocha, albo nienawidzi. Na szczęście z wiekiem nasze smaki się zmieniają i może się okazać, że znienawidzone potrawy stają się naszymi ulubionymi. Jeśli nie jesteś za dużym fanem zup, to zmieni się to, gdy tylko spróbujesz tej potrawy. Zwala z nóg, dzięki odpowiedniej mieszance składników.

Zielony groszek jest bardzo niepozorny, a do tego bardzo niedoceniany w naszej kuchni. Często pomijamy pomysły na dania, które właśnie opierają się o ten składnik. A to właśnie on kryje w sobie potencjał, który potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ta niepozorna kulka może stać się bardzo pożądanym składnikiem? Otóż ta zupa to wyjaśni.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Krem z zielonego groszku to wyjątkowa propozycja kulinarna, która wielu osobom przypadnie do gustu. Sam przepis jest bardzo prosty, a lista składników nie wymaga trudno dostępnych produktów. Zupa ta jest niezwykle kremowa, a do tego świetnie prezentuje się na talerzu. Jej intensywny smak przyciąga uwagę, a smak sprawia, że chcemy dokładkę.

Przepis na zupę krem z zielonego groszku

Składniki

  • 750 ml bulionu,
  • 450 g mrożonego zielonego groszku,
  • kilka listków lubczyku,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka śmietany 18%,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • groszek ptysiowy do podania,
  • posiekany koperek do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Bulion przelej do garnka i ustaw na średnim ogniu. Gdy stanie się lekko ciepły, wrzuć do niego rozmrożony groszek i posiekany lubczyk. Gdy całość się zagotuje, przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko dalej przez następne 8 minut.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim warzywo. Czosnek obierz i również posiekaj. Dodaj go cebuli i smaż wszystko przez chwilę.
  3. Warzywa znajdujące się na patelni przełóż do garnka z bulionem, wymieszaj i podgotuj przez kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, dodaj gałkę muszkatołową i przypraw solą i pieprzem do smaku. Pozostaw zupę do lekkiego przestudzenia.
  5. Gdy danie będzie chłodniejsze, zmiksuj je na gładko za pomocą blendera. Na koniec dodaj łyżkę śmietany i zamieszaj.
  6. Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym i koperkiem. Smacznego!
Więcej o: