-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić suszone pomidory? Zapisz ten przepis i nie przepłacaj w sklepie
Jak zrobić suszone pomidory? Zapisz ten przepis i nie przepłacaj w sklepie
Suszone pomidory z pewnością znajdą się w większości polskich lodówek lub kuchennych szafek. To pyszny dodatek do sałatek, wrapów, burgerów oraz mięs i makaronów. Oczywiście najczęściej kupujemy je w sklepie, ale wierzę, że po poznaniu tego przepisu to się zmieni. Oto przepis na suszone pomidory milion razy lepsze od tych z marketowych półek.
Jak zrobić suszone pomidory, ale tak, żeby były najlepsze na świecie i pobiły te sklepowe? Cóż, sprawa jest prosta - włącz piekarnik i już. No, może nie tak do końca - pomidory wszak muszą się suszyć, a nie piec. Warto pamiętać więc o uchylonych drzwiczkach. Ważna jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie oliwa, należy ją odpowiednio zaromatyzować.
Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszne spaghetti
Suszone pomidory - zrobisz raz i nie wrócisz do sklepowych
- ok. 3 kg niewielkich pomidorów, najlepiej mięsistych,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 l oliwy,
- ulubione zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- 3 łyżki octu, może być ocet z białego wina,
- sól (najlepiej gruboziarnista).
Suszone pomidory w oliwie - sposób wykonania:
- Opłukane pomidory osusz, przekrój na pół i usuń twarde miejsce, z którego wyrastały szypułki. Nie usuwaj pestek ani miąższu. Delikatnie oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zlej z nich nadmiar soku.
- Jeśli masz suszarkę do owoców, ułóż na niej kawałki pomidorów i włącz na średnią moc. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, zwiększ moc urządzenia i susz je do momentu, aż wyraźnie się skurczą i będą niemal suche (nie mogą być jednak całkowicie wysuszone - muszą zachować nieco mięsistości).
- Jeśli jednak nie posiadasz suszarki do owoców, równie dobrze sprawdzi się piekarnik. Po prostu ułóż kawałki pomidorów na blaszce wyłożonej papierem i włącz termoobieg. Ustaw temperaturę 80 stopni i susz pomidory przy uchylonych drzwiczkach, aż porządnie się podsuszą.
- W rondelku podgrzej olej wymieszany z oliwą. Dodaj zioła, czosnek i podgrzej całość. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie doprowadź do wrzenia. Do słoików włóż pomidory i zalej je gorącym olejem. Dopilnuj, by do każdego słoiczka dostał się czosnek i zioła.
- Następnie szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry denkami, aby zakrętki się zassały. Słoiki przykryj szczelnie grubym materiałem lub kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane suszone pomidory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.