Czy tak jak ja kochasz pierogi ruskie? A czy pomimo ich pysznego smaku nie przepadasz za wyrabianiem ciasta i lepieniem? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Przy zrobieniu tego dania spędzisz zdecydowanie mniej czasu, a smak i efekt końcowy będzie bardzo podobny.
Gdy na naszych kuchennych blatach pojawiają się ugotowane ziemniaki i twaróg, każdy z nas myśli, że z tego zrobione zostaną pierogi ruskie. Na pierwszy rzut oka może się tak wydawać, jednak z takiego połączenia można zrobić jeszcze coś innego. W moim domu jednogłośnie uznaliśmy, że to szybszy zamiennik pierogów, który smakuje podobnie, a do tego świetnie prezentuje się na talerzu. Mowa tu o naleśnikach ruskich, o których będzie wśród twoich bliskich głośno. Wysmażone ciasto naleśnikowe wypełnione jest po brzegi, a zapach rozchodzi się po całym domu. By dodać im więcej smaku, polej je kwaśną śmietaną lub przygotuj domowej roboty sos pieczarkowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Przepis na naleśniki ruskie
Składniki na naleśniki
szklanka mąki pszennej,
szklanka zimnego mleka,
odrobina wody,
2 jajka,
2 łyżki masła,
3 łyżki oleju roślinnego,
szczypta soli.
Składniki na farsz
250 g ziemniaków,
250 g twarogu półtłustego,
pół cebuli,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
W czasie smażenia przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, w którym znajduje się osolona woda. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na złoto na niewielkiej ilości masła. Do chłodnych ziemniaków wkrusz twaróg i dodaj gotową cebulkę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia.
Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Każdy kawałek podsmaż na gorącym maśle. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub wysmażonym boczkiem.