Kocham pierogi, ale nie mam czasu ich lepić. Odkryłam ten przepis i ruskie robią się prawie same

Czy tak jak ja kochasz pierogi ruskie? A czy pomimo ich pysznego smaku nie przepadasz za wyrabianiem ciasta i lepieniem? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Przy zrobieniu tego dania spędzisz zdecydowanie mniej czasu, a smak i efekt końcowy będzie bardzo podobny.

Gdy na naszych kuchennych blatach pojawiają się ugotowane ziemniaki i twaróg, każdy z nas myśli, że z tego zrobione zostaną pierogi ruskie. Na pierwszy rzut oka może się tak wydawać, jednak z takiego połączenia można zrobić jeszcze coś innego. W moim domu jednogłośnie uznaliśmy, że to szybszy zamiennik pierogów, który smakuje podobnie, a do tego świetnie prezentuje się na talerzu. Mowa tu o naleśnikach ruskich, o których będzie wśród twoich bliskich głośno. Wysmażone ciasto naleśnikowe wypełnione jest po brzegi, a zapach rozchodzi się po całym domu. By dodać im więcej smaku, polej je kwaśną śmietaną lub przygotuj domowej roboty sos pieczarkowy.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Przepis na naleśniki ruskie

Składniki na naleśniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka zimnego mleka,
  • odrobina wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 250 g ziemniaków,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • pół cebuli,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
  4. W czasie smażenia przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, w którym znajduje się osolona woda. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na złoto na niewielkiej ilości masła. Do chłodnych ziemniaków wkrusz twaróg i dodaj gotową cebulkę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Każdy kawałek podsmaż na gorącym maśle. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub wysmażonym boczkiem.
Więcej o: