• Link został skopiowany

Zebrałam cały koszyk i zrobiłam smarowidło. Włóż je do słoików i ciesz się smakiem nawet zimą

Czas grzybobrania w pełni. Każdy zapalony grzybiarz na pewno był już w lesie, by znaleźć najsmaczniejsze okazy. Jednak po takich zbiorach warto zastanowić się, co przyrządzić z tego, co zebraliśmy. Moją propozycją jest smaczna pasta. Jest idealna na kanapki, ale wyjdzie tylko wtedy, gdy zrobisz to.
grzybowa pasta na kanapki
Fot. Shutterstock, colnihko

Grzybobranie to wyjątkowy czas dla każdego miłośnika lasu i kuchni. W lesie aż roi się od dorodnych borowików, maślaków i podgrzybków, a kosze wypełniają się po brzegi. Gdy wracamy do domu z takimi zbiorami, pojawia się pytanie – co zrobić z tym bogactwem smaków? Jedną z najlepszych opcji jest zamknięcie ich w słoikach, by cieszyć się nimi zimą. Pasta z grzybów to coś więcej niż tylko smarowidło na kanapki – to sposób na zachowanie aromatu lasu na długie miesiące.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Sekretem idealnej pasty z grzybów jest odpowiednie przygotowanie i pasteryzacja. Dzięki temu mamy pewność, że produkt będzie nie tylko smaczny, ale i bezpieczny do spożycia przez długi czas. Kluczowym elementem procesu jest pasteryzacja prowadzona przez trzy dni z rzędu, która pozwala wyeliminować wszelkie bakterie i zapewnia trwałość słoików. Taki sposób konserwacji grzybów pozwala cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku, nawet w środku zimy.

Przepis na pastę grzybową na zimę

Składniki

  • 3 kg prawdziwków,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • szklanka wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki oliwy.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby dokładnie oczyść, przepłucz z nieczystości i pokrój na kawałki. Marchewkę obierz, pokrój w plastry, cebulę obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
  2. Grzyby, marchewki i cebule przełóż do garnka. Następnie zalej wszystko bulionem i winem i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać składniki. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, odstaw całość do wystudzenia.
  3. Gdy składniki staną się chłodniejsze, zmiksuj je za pomocą blendera na gładką masę. Do zmiksowanych składników wlej oliwę i ponownie ustaw na palniku. Gotuj całość przez następne 15 minut.
  4. Do pasty dodaj koncentrat pomidorowy, a także słodką i ostrą paprykę. Gotuj przez jeszcze 25 minut, by nadmiar wody mógł wyparować. 
  5. Gdy całość zrobiła się gęstsza dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Jeśli jednak uważasz, że konsystencja nie jest odpowiednia, ustaw garnek ponownie na palniku i gotuj całość przez kolejne minuty.
  6. Gotową pastę przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika, ustaw temperaturę 130°C i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury trzymaj je 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
  7. Czynność pasteryzacji powtarzaj przez 2 kolejne dni, potem słoiki możesz przenieść do spiżarni. Taka pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. Smacznego!
Więcej o: